Oricum rata somajului indica doar somajul indemnizat si ca urmare nu este un indicator al ocuparii fortei de munca, este doar un inidcator despre cat din buget trebuie directionat in indemnizatii de somaj B-)
Apoi, in SUA din cate stiu mentalitatea este sa trimiti copiii de al 15 ani sa se descurce singuri, probabil la ei segmentul 15-20 de ani este destul de productiv.
Ori la noi nu exista aceasta mentalitate.
Desi, sunt copii care sunt pusi sa munceasca si mai de mici, dar nu contracte de munca, ci pe langa "casa".
Si poate New Jersey are o populatie tanara, cu foarte putini pensionari si chiar cu mai putini copii?
Nu sunt o anti-"SUA", dar nici nu cred ca exista o majoritate de oameni care stau pur si simplu degeaba, fara somaj, fara alte venituri si se uita la stele.
I-am admirat cand in primavara ei postau in fiecare dim pe TV-uri "daca esti somer, gandeste ca esti intre 2 slujbe", pe cand pe TV noastre nu vedeai decat stari si aprecieri negativiste.
Mai degraba cred ca acei oameni banuiti de tine ca stau degeaba, merg la servciu pe jos sau cu autobus sau metrou, pentru ca nu mai pot investi in benzina si in masina personala. Pentru ca presupun ca nu te-ai referit la masinile de marca ce stau in fata caselor doar pentru ca proprietarul are vreo 2-3 sau 4 masini in curte, fiecare pentru alte ocazii B-)
In Romania nu exista respectul pentru munca , nici la angajati nici la angajatori !
In Germania , la o populatie de aproape 100 milioane de locuitori , sunt 850,000 bugetari , iar in Romania , la o populatie de aproape 21 milioane de locuitori , sunt aproape 1,350,000 bugetari! Cred ca am spus totul!
Iar calitatea muncii lasa foarte mult de dorit!B-)
@grace_r
Ai perfecta dreptate, poate ar fi trebuit sa ma refer la masinile care sunt parcate in fiecare zi in fata mall-urilor si a supermarketurilor in timpul orelor de program ... B-)
In Romania nu s-a pus niciodata accent pe productivitate prin munca.
Doar verbal si statistic se vorbeste despre eradicarea somajului.
La oficiile de munca ale ITM din tara nu prea vezi tineri care sa caute locuri de munca .Acestia prefera aiba un somaj (temporar ) ca sa aiba o sursa cat de mica de venit ca sa se distreze.
Tineretul ....mandria acestei tari are alte obiective in viata -din pacate-.
Vor sa fie liberi,sa-si traiasca viata la maximum si sa cutreiere orice zona admisibila unui trai usor si cu munca superficiala (nu generalizez,pentru ca mai exista si exceptii totusi...)
La un interviu care se bazeaza pe cateva criterii ale cunostintelor generale macar,nu sunt in stare sa completeze nici un CV.
Ce denota din aceasta situatie?
Educatia este zero in primul rand.
Inainte de "89,in scolile generale existau ore de "atelier" pentru anumite meserii.
Elevii erau invatati sa fie putin gospodari prin ceea ce invatau atunci .
Unii elevi chiar si-au facut mai tarziu un job prin deprinderea acelor meserii.
Astazi.....nu se mai aplica acest sstem educativ.
Dupa terminarea unei scoli,noua generatie este lasata de izbeliste .
Daca un tanar provine dintr-o familie cu relatii in domeniul afacerilor,se rezolva incadrarea acestuia in posturi "caldute" pe perioade nedeterminate.
Ceilalti....sunt incadrati doar in restul posturilor ramase si lucreaza in ritmul impus de patronate care nu respecta legea din principii proprii.
Goana dupa surse de venit ilicite ale patronilor care se folosesc de orice tertip ca sa se inbogateasca rapid si modul de a respecta munca angajatului determina pe cel prejudiciat si "folosit"in interese proprii sa paraseasca acel job.
Pe principiul :
-" Decat sa muncesc degeaba.....mai bine stau degeaba...",romanul nostru se retrage in starea depresiva categorica a repulsiei fata de munca.
Prefera un statut al ajutorului social de la stat unde trebuie sa presteze o saptamana cu munca in foloul comunitatii si se complac in saracia lucie care ii determina uneori si la comiterea de infractiuni.
Daca ar exista civilizatie si respect al muncii din partea patronilor care vor sa-si dezvolte o afacere,in Romania nu ar exista ceea ce este in prezent.
In domeniul bugetar,vezi doar birocratie maxima si munca derizorie fata de serviciile care ar trebui prestate.
Trufia cu care te intampina la orice ghiseu ori birou din unele institutii bugetare este relevanta.
Recent,intr-o institutie de autoritate publica,am vazut un asemenea comportament al sfidarii legii chiar intr-un birou al juristilor acestei autoritati.
Directorul acestei autoritati, tolereaza aceasta atitudine,fiind el insasi un exemplu demn de urmat ( are aceeasi atitudine de repulsie si sfidare fata de persoanele care doresc sa-i aduca la cunostinta ilegalitatile din institutia pe care o conduce.)
Deci, modul in care se percepe munca este sub orice critica -pentru cei activi.
Ceilalti care nu au acest noroc al slujbelor bine platite ,fie emigreaza in afara tarii ,fie comit infractiuni ca sa poata supravietui,fie se sinucid ori suporta toate vicisitudinile vietii in cel mai crunt mod posibil uman.
Asta e viata in Romania !
Nu exista cale de intoarcere decat prin schimbarea pe care si-o doresc toti cei de buna credinta din aceasta tara plina doar de haos si ilegalitati la fiecare pas.
Demnitatea umana trebuie respectata -daca se vrea schimbare si un trai macar decent al tuturor -.
Sa speram ca lucrurile vor reveni la un stadiu macar acceptabil dupa alegeri.
Va multumesc pentru intelegere !
cu respect si consideratie,
rodica_post.