avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Câþi români stau degeaba. Un altfel de top al ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Câþi români stau degeaba. Un altfel de top al ºomajului.

În statul New Jersey sunt 5 milioane de salariaţi. Populaţie totală: 8,5 milioane. În România sunt tot 5 milioane de salariaţi. Populaţie totală, 21,5 milioane. New Jersey are un şomaj de 9,7%, aproape de media SUA de 9,8%. România raportează un şomaj de 6,9%. Unde e problema?
După cifra şomajului, România pare să stea foarte bine în Europa. Ceea ce nu spune această cifră este cât din populaţia activă (10 milioane) chiar lucrează. Pe ultimele date Eurostat, în 2008 doar 59% dintre românii între 15 şi 64 de ani munceau (ajustată cu creşterea din primele 9 luni a şomajului, rata de ocupare a scăzut la 58%). Suntem astfel la egalitate cu Italia sau Polonia, iar în UE rata este mai mică doar în Ungaria şi Malta. Cifra a scăzut de la 65%, cât era în 1997. În schimb, o parte din populaţia neocupată se regăseşte între muncitorii români din străinătate.
Chiar şi aşa. Nu vi se pare că sunt mult prea multe maşini care rămân în parcare, acasă, în zilele de lucru?
Cel mai recent răspuns: Marioara Maftei , utilizator 08:53, 8 Noiembrie 2009
Ce pot face antreprenorii, managerii etc?
Sa nu mai accepte “pilele” cand e vorba sa angajeze; sa nu-si mai urmareasca interesul propriu (avantajele obtinute, in general, pt simpatiile politice), sa ofere salarii decente, conditii bune de munca si respect celor care muncesc… Pt ca, zau, inteleg de ce tinerii nu accepta un loc de munca platit cu min pe economie… Un proaspat absolvent de studii superioare primeste 1200 lei brut (opt sute si ceva net); min pe ec e 600 lei, adica net patru sute si ceva… Pt acesti bani se munceste si cate 10-12 ore pe zi…Merge la munca zilnic – fie ca e furtuna, fie ca e canicula – cheltuieste cu transport, mancare si multe altele… Ori, cu ce ar mai ramane dupa atatea zile si ore de munca? E aproape… firesc sa astepte sfarsitul perioadei de somaj.

Pe de alta parte, ii inteleg si pe angajatori deoarece taxele pt salarii sunt putin mai mult decat jumatate din fondul de salarii…

Recunosc: mie imi place abordarea tinerilor si chiar ii apreciez ca pretind salarii. Ei ofera forta de munca si considera ca ceea ce pot face pt o intreprindere sau alta valoreaza mai mult decat “salariul” care li se ofera.

@nico_mirea,
ceea ce scrieti despre tinerii nehotarati este un alt aspect al realitatii, dar care poate avea o explicatie si o “frana”. Ei pleaca dupa 2 zile pt ca isi dau seama ca nu pot face ceea ce s-au laudat ca pot – si pt angajator e un lucru bun ca un asemenea om nu ramane. Altii pleaca pt ca isi dau seama ca ceea ce li s-a promis nu pare sa fie tocmai asa; pleaca pt ca nu sunt tratati cu respect si – uneori – nu sunt initiati in ceea ce li se cere sa faca (fiind proaspat absolventi e clar ca nu au cum sa cunoasca toate lucrarile, in amanunt, ca nu pot cunoaste “mersul” unei intreprinderi – de aceea e nevoie de rabdare, nu de expresii de genul “te-am angajat sa).
Pt a frana acest “fenomen” angajatorul care a ales 2-3 candidati ar trebui sa le ceara din prima zi actele necesare pt intocmirea carnetului de munca si sa “zboare” la ITM sa inregistreze contractele. Cand tanarul vrea sa plece va trebui sa scrie o demisie etc pt incetarea contractului de munca abia semnat. Daca nu mai vine, pur si simplu, angajatorul il poate notifica pt… absente nemotivate si desfacerea c.i.m. pe acest considerent… Sigur, e mai complicat, dar e o forma de a-i educa pe unii ce inseamna semnarea unui contract. Azi asa, maine asa, vor intelege ca isi fac singuri reclama proasta si vor alege cu mai mult discernamant un loc de munca.

Marioara Maftei, cardul de cumparaturi, contractele cu Enel sunt chestiuni care nu prea au legatura cu viitorul tinerilor, pt ca nu toti intampinam asemenea probleme. Iar aceste probleme ar putea fi rezolvate in instanta… e drept, ne trebuie nervi tari si bani, dar pas cu pas tot reusim ceva daca ne hotaram sa fim printre cei care “dau tonul schimbarii”.
Cei mai multi angajati pleaca sau refuza chiar sa se angajeze cu carte de munca pentru ca-si dau seama ca job descriptionul nu prea se potriveste cu ce fac ei in realitate .
Sunt multi care te angajeaza cu 2 ore pe zi si se asteapta sa muncesti 12 sau si mai mult daca se poate .
Nici nu se poate descrie ce fata fac atunci cand le spui ca te-ai hotarat sa incetezi colaborarea cu ei .
Multi anteprenori vor sa angajeze oameni cu experienta dar sa-i plateasca exact ca pe niste incepatori .
S-au dus vremurile cand se gaseau oameni care sa muneasca pe nimic , deoarece foarte multi romani sunt plecati sa munceasca in strainatate , si sotiile decat sa primeasca 600 lei net pe luna , mai bine stau acasa si au grija de copii .
La un moment dat angajatii vor sa mai evolueze si ei , asa ca se duc in alta parte .
Daca un angajat calificat este platit exact cum se plateste la cules de prune , nu trebuie sa te surprinda fluctuatia mare de personal si implicit lipsa de motivatie a personalului .
In peste 99 % din firme nu exista un plan de motivare a personalului prin prisma rezultatelor financiare , de cele mai multe ori motivarea reducandu-se doar la bonusuri din vanzari .
Sustin motivatiile concrete ale celorlalti comentatori din acest topic,referior la patronate.
Un exemplu concret al unei Mega-Afaceri televizata :
- Publicitatea facuta zilnic la TV si in afise peste tot in Romania,a determinat in masa ca sa se angajeze la acest patronat cu afacerea super....
Ce trebuia sa faci ?
Simplu....doar sa depui un CV ...si apoi sa astepti sa fii contactat ca sa ai un interviu.
Toti cei care si-au depus Cv-urile au fost intervievati pentru angajarea in post de vanzator ambulant.
Au semnat si un CIM obligatoriu cu 1-2 ore /zi ,cand de fapt lucreaza 12-14 ore/zi in plina strada ,avand in dotare doar cu o masuta si un scaun si urna .....
La angajare li s-a spus ca vor primi 700 lei net timp de doua luni,apoi li se va mai adauga si cota in raport de vanzarea facuta.

De la vorba la fapta...insa nu au fost nici pe departe realitati concrete.
Desi incasarile zilnice sunt enorme la nivel national,salariile nu sunt platite si personalul este mereu schimbat de catre "directorii "zonali din Romania.

Iata un exemplu concret al patronatului care pur si simplu actioneaza pe legea" junglei"cu angajatii sai.
Nici macar sa fie inregistrate punctele de lucru conform legii nu s-au deranjat.
Deci,acei angajati care suporta toate "capriciile"impuse de cei care sustin afacerea si tac pentru 100 lei /luna pentru ca au semnat un contract cu 1-2 ore fara sa citeasca,ce pot face?
Unii tac si indura acest fapt ilegal,altii deja au pornit actiuni in instanta pentru a-si recupera drepturile.

Interesant,este ca nimeni nu vede si nu vrea sa auda strigatul acestor oameni cre s-au "pacalit"ei insasi prin dorinta doar de a munci cinstit.

O replica foarte interesanta a unui director zonal catre un angajat care-si cerea salariul sa plateasca intretinerea :

- Iti dau salariul numai daca stii sa-mi raspunzi la o intrebare :
_* care-i diferenta dintre frigul de afara si cel din casa ?*
-angajatul raspunde:
_ * nu stiu sefu' ....probabil...frigul de afara (in care stau eu) Nu se plateste iar cel din casa il platesc ....asa e sefu'...????

-asa e mai Ioane....deci ,pentru ce-ti trebuie bani pentru frigul de afara ?...pentru ca nu-l platesti....deci ,nu-ti dau salariu pentru motivul invocat.

in rest...no comment.

va doresc un Weekend minunat !
trope_doi a scris


Marioara Maftei, cardul de cumparaturi, contractele cu Enel sunt chestiuni care nu prea au legatura cu viitorul tinerilor, pt ca nu toti intampinam asemenea probleme. Iar aceste probleme ar putea fi rezolvate in instanta… e drept, ne trebuie nervi tari si bani, dar pas cu pas tot reusim ceva daca ne hotaram sa fim printre cei care “dau tonul schimbarii”.




Toate aceste probleme create de politica fiecarei firme au impact nefast asupra tinerilor fiind percepute ca experiente de viata .
Ultima modificare: Duminică, 8 Noiembrie 2009
Marioara Maftei, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuzurile din multinationale in romania! florin_s28 florin_s28 Buna ziua! As dori sa va semnalez urmatoarea problema cu care se confrunta din ce in ce mai multi oameni in tara noastra. Multi oameni s-au bucurat dupa ... (vezi toată discuția)
Ma poate obliga? ContSters66930 ContSters66930 ma poate obliga angajatorul sa iau telefon de serviciu? (vezi toată discuția)
Prim-ministrul poate fi dat in judecata pentru afirmatii mincinoase facute la tv? tarkan tarkan Stiu ca pare ciudata intrebarea. İdeea este ca prim-ministrul a declarat la tv ca toate pensiile se vor acorda mai devreme, fara sa specifice faptul ca ... (vezi toată discuția)