Ma numesc Razvan, sunt student si am o nelamurire vis-a-vis de procedura incheierii actelor doveditoare in vederea infiintarii unui ONG.
Spre exemplu, in cazul unui contract de comodat, cine va fi comodatarul avand in vedere ca asociatia nu este inca infiintata si in consecinta nu are personalitate juridica ?
Aceeasi situatie in cazul varsarii intr-un cont bancar al patrimoniului initial in bani. Cine va fi titularul contului ?
Intocmiti contractul de comodat in numele ONG pe baza dovezii de rezervare a denumirii aleasa de ONG.(comodatar ONG "X" cu revervare de nume "Y")
Patrimoniul ONG se constituie prin depunerea sumei mentionata in statut la o unitate bancara sub forma de "patrimoniu initial". Atasati cererii de deschidere de cont un exemplar autentificat al statutului ONG si veti primi un extras de cont doveditor.
Titularul contului este tot ONG.
In contractul de comodat se va trece numele ong-ului reprezentata prin Presedinte si vor fi trecute datele lui, in plus toate actele pana la infiintare inclusiv taxele achitate vor fi intocmite pe numele reprezentatului legal.
Eu am inteles ca putem folosi ca dovada pentru sediu un contract de comodat(sub semnatura privata) si ca daca specificam ca nu vom desfasura nici un fel de activitate la sediu , nu intra sub incidenta Legii Locuintei ,deci nu avem nevoie de acordul vecinilor.
Pana la urma cum e?
Nelamurirea mea se referea mai mult la o latura teoretica, mai exact, la existenta capacitatii de folosinta anticipate a presoanei juridice aprioric consemnarii in registrul asociatiilor.
Capacitatea de folosinţă a persoanei juridice începe din momentul în care aceasta dobândeşte personalitate juridică, moment care diferă după modurile de constituire a acestora, astfel:
- persoanele juridice care nu sunt supuse înregistrării dobândesc personalitate juridică (capacitatea de folosinţă) de la data actului de dispoziţie care le înfiinţează, de la data recunoaşterii lor ori de la data autorizării înfiinţării lor,
- persoanele juridice care sunt supuse înregistrării dobândesc această de la data înregistrării lor.
Ca o excepţie de la aceste reguli, legea prevede că, înainte de a se îndeplini formalităţile mai sus arătate, o persoană juridică poate avea capacitatea de folosinţă înainte de data actului de înfiinţare cât priveşte drepturile constituite în favoarea ei, dar numai în măsura în care acestea sunt necesare ca persoana juridică să ia fiinţă în mod valabil.
În acest caz noţiunea de capacitate de folosinţă se numeşte anticipată (sau capacitate de folosinţă limitată).
Infiintare ong!
artemisdm
Va rog sa ma ajutati, intr-o problema! Doresc sa infiintez un ONG cu maxim 15 persoane, in domeniul social care sa functioneze in mediul rural! Care sunt pasii ... (vezi toată discuția)