avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Speta TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Speta TVA

Buna ziua,
Societatea noastra livreaza si instaleaza pe teritoriul Bulgariei echipamente de aer conditionat pentru un beneficiar- persoana juridica romana cu cod valid de tva in Romania.Cum facturez aceasta operatiune dpdv TVA?
Va multumesc si astept cu interes opinia d-voastra.
Mihaela Hadu
Cel mai recent răspuns: Constantin Vera , Contabil 15:15, 14 August 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Iata o prima opinie:

Prestarea serviciilor de montaj aferenta aparatelor de aer conditionat reprezinta un serviciu accesoriu livrarii de bunuri cu instalare .

Locul prestarii serviciilor de instalare dpdv al TVA este comun cu locul livrarii de bunuri cu instalare.

Operatiunea este neimpozabila in Romania ,impozabila in Bulgaria dpdv al TVA.

ART. 275 - Locul livrării de bunuri

(1) Se consideră a fi locul livrării de bunuri:
b) locul unde se efectuează instalarea sau montajul, de către furnizor ori de către altă persoană în numele furnizorului, în cazul bunurilor care fac obiectul unei instalări sau unui montaj; Norme metodologice

1. Livrarea cu instalare

Livrarile de bunuri care sunt transportate dintr-un Stat Membru în alt Stat Membru, urmate de montajul/instalarea bunurilor în celalalt Stat Membru, de catre furnizorul acestora sau de alta persoana în numele acestuia, sunt considerate nontransferuri în Statul Membru de unde începe transportul, fiind impozabile în Statul Membru în care bunurile sunt instalate/montate.
1.a. Bunuri instalate în alt stat membru UE de catre furnizorul din Romania sau în numele acestuia.
În acest caz, nu are loc un transfer din Romania. Locul livrarii este, în acest caz, celalalt Stat Membru, unde bunurile sunt instalate sau asamblate de catre furnizor, iar TVA se datoreaza, în principiu, în acel Stat Membru.

Furnizorul din Romania va declara în decontul de TVA aceasta operatiune ca neimpozabila, aceeasi mentiune fiind înscrisa si în factura.


Ultima modificare: Marți, 14 August 2018
Constantin Vera, Contabil
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
O a doua opinie , mai fidela situatiei dvs. (aparatele de aer conditionat se pot monta/demonta ,practic nu sunt instalate definitiv) este urmatoarea:

(2) Locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acţionează ca atare este locul unde respectiva persoană care primeşte serviciile îşi are stabilit sediul activităţii sale economice. Dacă serviciile sunt furnizate către un sediu fix al persoanei impozabile, aflat în alt loc decât cel în care persoana îşi are sediul activităţii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix al persoanei care primeşte serviciile. În absenţa unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabilă care primeşte aceste servicii îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită.

Ceea ce inseamna ca daca beneficiarul va furnizeaza un cod de tva din Bulgaria , veti factura fara tva.
In cazul in care Beneficiarul (firma romaneasca care v-a solicitat serviciile) nu este inregistrat in Bulgaria dpdv al tva,ci doar in Romania , veti factura beneficiarului cu 19%.
Ultima modificare: Marți, 14 August 2018
Constantin Vera, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neimpozabil in romania sau scutit cu drept de deducere popgrigore1989 popgrigore1989 Buna ziua, O societate platitoare de TVA si inregistrata in ROI, facturaeaza o prestare de servicii unei firme care are cod valid de TVA, la rubrica TVA ce ... (vezi toată discuția)
Tva servicii de cazare sanducatanas sanducatanas S.R.L., proprietara unui hotel, cazeaza lucratori ai unei firme din Bulgaria. Cum se intocmeste factura? Cu sau fara TVA? Multumesc (vezi toată discuția)
Facturi cu si fara tva loat loat Buna, Am o intrebare la care as dori un raspuns de la cineva, ca raspunsurile de la diferiti\\"specialisti\\" m-au indus in eroare. Iata faptele. Am ... (vezi toată discuția)