avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare certificat de mostenire testamentara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare certificat de mostenire testamentara

Decedatul a lasat un certificat de mostenire testamentara concubinei. Fratele poate cere anularea acestui certificat ? Mai ales ca acest certificat a fost facut inainte cu o luna de la data decesului. Un an de zile a suferit de ciroza lichida decedant in urma unui transplant de ficat.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 12:32, 6 Noiembrie 2009
buna ziua!
defunctul a lasat un testament, ce fel de testament?
autentic sau olograf?
cu titlu particular, cu titlu universal sau unversal?
fratii in nu sunt mostenitori rezervatari.
Fratele poate cere prin instanta anularea testamentului lasat de defunct in favoarea concubinei dar trebuie sa dovedeasca motivele temeinice pentru anularea sa.
Instanta poate fi investita să aprecieze dacă testatorul nu a avut în realitate intenţia de a desemna un executor testamentar si nu un legatar universal.
Fratele defunctului face parte din clasa a doua de mostenitori legali (are calitatea de colateral privilegiat) care il poate mosteni pe defunct numai daca acesta nu a lasat descendenti sau acestia exista dar nu vor sau nu pot primi mostenirea. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire liviuiordan liviuiordan Buna ziua. As dori sa stiu daca pot mostenii prin testament o casa, eu nefiind niciun fel de ruda cu proprietarul. Mentionez ca nu are copii, doar frati. (vezi toată discuția)
Contestare testament sot supravietuitor george1967 george1967 Va supun atentiei urmatorul caz : Tatal meu se casatoreste in anul 2003 . Face impreuna cu sotia testamente autentice reciproce ( anul 2004 ) Sotia ... (vezi toată discuția)
Alternativa la testament alinabraun alinabraun Buna ziua, Intrebarea mea este, ce alternativa ar exista la un testament? Mama mea locuieste cu tatal meu vitreg - necasatoriti, de peste 30 ani. Tatal ... (vezi toată discuția)