avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Soția tatălui meu nu a declarat la succesiune două ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Soția tatălui meu nu a declarat la succesiune două firme care funcționează cu succes. Vă rog să ne sfătuiți ce avem de făcut în această situație

Buna ziua!
Ma numesc Dumitrache Aurel si supun atentiei dvs. urmatoarea speta:
La dezbaterea succesiunii, in urma decesului tatalui meu (decedat la data de 26.02.2016) am fost 3 mostenitori, cea de-a doua sotie, eu si fiul fratelui meu (decedat). Eu si nepotul meu stiam ca exista numai o garsoniera si 2 locuri de veci care urmeaza sa fie introduse in succesiune, si am mentionat in declaratiile date la notar aceste bunuri.
Dupa ce s-a incheiat procedura, avand cota de 3/18, am facut cercetari la banci si la Oficiul National al Registrului Comertului si am descoperit ca cea de-a doua sotie a tatalui meu (cu rea credinta) nu a declarat cota de 50% pe care o detine la 2 firme (infiintate in anul 2008, cand tatal meu era in viata) care functioneaza cu succes si in prezent. Pe data de 08.08.2018 cu ocazia vanzarii garsonierei am deschis discutia cu privire la firme iar sotia tatalui meu ne-a spus ca ea nu este obligata de lege sa declare cotele detinute in cele 2 firme la notar in vederea unui supliment la succesiune si nici nu are de gand sa faca acest lucru.
Va rog sa ne sfatuiti ce avem de facut in aceasta situatie!
Cu stima!
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Adrian Sulea , Consultant credite si finantari 23:33, 18 August 2018
Scoateți Dvs certificat constatator de la oficiul registrul comerțului si cereți notarului sa facă un supliment la certificatul de mostenitor
Va multumesc pentru raspuns, eu m-am documentat si am citit undeva ca in aceasta situatie cel care nu declara cu "rea credinta" pierde dreptul la toata cota lui si in acesta situatie eu si nepotul meu ar trebui sa intram in posesia a 50%( adica toata cota ei), nu stiu cum o sa reactioneze notarul, avand in vedere ca este finul ei!
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Informatia dvs este eronata dreptul nu se face citind pe undeva.
art. 1119 alin. 1 C. civ.

Aveți dreptate. Cota de 50% din părțile sociale deținute de tatal Dvs pentru ca nu au fost raportate va revine Dvs si nepotului fara ca sotia supraviețuitoarea sa mai aibe drept la ele.
DUMITRACHE AUREL a scris:

art. 1119 alin. 1 C. civ.

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire goghiu goghiu Buna ziua, A s dori sa ma lamuriti in legatura cu dezbaterea mostenirii, ce documente sunt necesare si care sunt costurile cu aproximatie a acestei ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa sotie doru58 doru58 Daca sotia este decedata si era mostenitoarea unei cote dintr-un teren si o casa(in provincie), impreuna cu alte trei surori si mama sa, dar intre timp a murit ... (vezi toată discuția)
Mama mea vitregă a decedat cu o lună înaintea tatălui meu. nu au avut copii împreună, dar ea a avut o soră. cine poate iniția dezbaterea succesiunii? Veronicas Veronicas Bună ziua, am urmatoarea situatie: Tatal meu a decedat, sotia sa (mama vitrega) a decedat si ea in urma cu o luna înaintea tatalui meu. Cei doi nu au copii ... (vezi toată discuția)