Buna ziua
Va rog ajutati-ma.In cazul in care am incheiat un contract de imprumut la 01.08.2017,cu obligatia Imprumutatului de a-mi restitui suma imprumutata "odata cu vanzarea oricaruia din bunurile imobile stabilite in contract"; La data intocmirii contractului aveam doar garantia verbala a imprumutatilor ca actele de vanzare-cumparare sunt aproape definitivate si am contat foarte mult pe integritatea lor morala.A trecut mai bine de un an si la nenumaratele apeluri mi se raspunde ca nu au reusit sa vanda inca nimic.Ce pot sa fac legal in aceasta situatie,daca nu vor reusi sa vanda si cat timp mai pot astepta?
Va multumesc din suflet si raman in asteptare.
Daca persoana imprumutata nu vinde niciodata bunurile mobile respective ce se intampla?Mergeti cu acest contract la un av pt o consultatie,nu precizati daca este vorba de un contract sub semnatura privata,incheiat la notar etc.
Solutie exista la problema Dvs., insa trebuie actionat metodic si cu rabdare.
In primul rand, contractul de imprumut a fost incheiat in forma autentica (la notar) sau sub semnatura privata (de mana)? Este foarte important sa cunosc si acest aspect.
In al doilea rand, din cele expuse de Dvs. se va restitui suma imprumutata la vanzarea unor bunuri imobile pe care le-ati prevazut in contract, fapt pentru care termenul de restituire a imprumutului l-ati lasat deplin la latitudinea persoanei imprumutate si astfel termenul de restituire a imprumutului este unul incert.
In al treilea rand, nu cunosc daca in cuprinsul contractului de imprumut s-a stipulat un termen sau o data limita pana la care se va vinde bunurile imobile?
In al patrulea rand, aveti posibilitatea rezolvarii problemei prin promovarea unei actiuni de stabilire a termenului pentru restituirea imprumutului, astfel incat din termen incert (ce a fost lasat prin contract la aprecierea debitorului cand va voi si se va decide sa vanda un bun imobil) se va transforma de catre instanta de judecata intr-un termen cert, fiind o procedura ce se solutioneaza de urgenta.
In al cincilea rand, poate exista posibilitatea prin expedierea unei somatii prin avocat trimisa prin intermediul unui executor judecatoresc si sa ii puneti in vedere sa restituie imprumutul pana la o anumita data, sa se rezolve aceasta problema. De ce prin avocat si expediata prin intermediul unui executor judecatoresc? Pentru ca de cele mai multe ori persoana care primeste notificarea in acest mod nu mai ramane in pasivitate si actioneaza, vazand ca deja problema a devenit serioasa si ati inceput demersurile legale de a recupera imprumutul, fapt care ar putea sa antreneze si plata unor cheltuieli suplimentare (taxe, onorariu etc.). Insa atentie, daca ii puneti in vedere sa restituie suma imprumutata pana la o anumita data fixa, pentru actionarea in justitie veti fi tinut/a de termen.
In al saselea rand, sa nu va incredeti de acum inainte in cuvinte si morala, daca exista o minima posibilitate ca Dvs. sa fiti afectat/a in vreun fel si sa va luati toate masurile de precautie.
Daca aveti nevoie de ajutor sau alte nelamuriri, va rog sa le adresati pe forum sau in privat, cum apreciati Dvs.
Clauza stipulata de dvs. in contractul de imprumut, in sensul ca termen de restituire a împrumutului este momentul la care imprumutatul iși va vinde unul din imobilele proprietate personală, este calificata în literatura de specialitate ca fiind o clauza care prevede un termen suspensiv incert, care se transformă de către instanță, la cererea creditorului (in cazul de fata creditorul fiind dvs.) într-un termen cert.
In aceasta situatie sunt aplicabile dispozitiile art. 2.162 din Codul civil care prevad faptul ca:
Alin. (1) - Dacă nu a fost convenit un termen de restituire, acesta va fi stabilit de instanţă, ţinându-se seama de scopul împrumutului, de natura obligaţiei şi a bunurilor împrumutate, de situaţia părţilor şi de orice altă împrejurare relevantă.
Alin. (2) - Daca insa s-a stipulat ca imprumutatul va plati numai cand va avea resursele necesare, instanta, constatand ca imprumutatul le deţine sau le putea obţine între timp, nu va putea acorda un termen de restituire mai mare de 3 luni.
(3) Cererea pentru stabilirea termenului de restituire se soluţionează potrivit procedurii prevăzute de lege pentru ordonanţa preşedinţială.
Ceea ce trebuie sa faceti este sa formulati o singura cerere de chemare in judecata prin care sa solicitati stabilirea termenului de restituiere si obligarea imprumutatului la restituiere sumei imprumutate.
Imprumut notarial
Silviu89
Buna ziua,
Am facut un imprumut notarial pe o suma de bani cu un \\"prieten\\" de servici, (eu creditor, el debitor) in contract nu este trecut nici un fel ... (vezi toată discuția)