avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casă construită în timpul căsniciei. Cum a fost ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casă construită în timpul căsniciei. Cum a fost posibil ca doar soțul să apară proprietar în acte?

Daca X a primit autorizatie de constructie pentru o casa, pe terenul concesionat de la primarie (era necasatorit), si, acum, SOTUL X (dupa casatorie - regim matrimonial comunitatea legala) a construit casa impreuna cu sotia lui, - cum a fost posibil sa fie doar sotul X proprietar iar sotia lui sa nu figureze in niciun act? ce poate face sotia in acest sens sa fie si ea proprietar? Mentionez ca, inchiderea autorizatiei de construire si luarea in folosinta si toate documentatiile figureaza numele sotului X.
Ultima modificare: Vineri, 17 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Adrian Sulea , Consultant credite si finantari 19:52, 19 August 2018
De regula autorizațiile de construire se emit pe numele unui singur titular. Nu o sa întâlniți autorizații emise pe numele ambilor soti.
Dacă autorizația a fost emisă în timpul căsătoriei, imobilul este oricum bun comun. Bunurile dobandite in timpul căsătoriei sunt bunuri comune ale ambilor soti.
Autorizatia a fost emisa inainte de casatorie. Dupa casatorie a fost inchisa si casa a fost luata in folosinta
Ultima modificare: Joi, 16 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Atunci imobilul este bun propriu.

Stati in aceeasi casa? Locuiti împreună? Va înțelegeți? Ce importanta are pe numele cui e actul atat timp cat folositi și dvs imobilul?
După cum vi s-a raspuns anterior, daca este ATAT de important aspectul acesta pentru dvs, luati-va soțul de mana, mergeți la un birou notarial si incheiati fie o conventie matrimonială de comunitate convențională, prin care casa bun propriu devine bun comun, fie o conventie de construire a unui drept de uzufruct viager (daca sursa îngrijorării dvs este să nu va dea afara din casa).
Sau, mai puteti solicita notarea imobilului la Cartea Funciară ca locuinta familiei, ca să nu o vândă fără dvs.
Ultima modificare: Luni, 20 August 2018
Manuela Rășină, administrator
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
La întrebările de tipul „cum a fost posibil să...” mie îmi vine să răspund (impropriu, dar sugestiv): Iaca așa, precum rezultă că s-a putut deja...

Despre ce doriți să vorbim, mai exact?
Despre cum s-a putut să ...? Ori despre calea de urmat spre a fi altminteri decât rezultă (aparent) din toate hârtiile administrative?

Concret: În cazul unui litigiu, s-ar putea dovedi că bunul construit este comun. Aici ar putea să joace un rol esențial procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor, precum și ... cam toată povestea vieții acelora despre care dvs. vorbiți la persoana a III-a.

Întrebările ar fi: unde, cum, când și în ce context s-ar putea problema unei astfel de dovezi?
În varianta „si au trăit fericiți până la adânci bătrâneți” s-ar putea să nu fie nevoie de ea. Ori s-ar putea să devină necesară abia după plecarea unuia dintre soți pe lumea ailaltă (în funcție de cine pleacă primul și de alte amânunte... de viață/personale - dacă există sau nu copii/cine sunt moștenitorii rămași etc.)

Nu este cazul să vă supărați pe @raluk pentru că v-a adresat întrebări cu iz personal.

De regulă, și eu mă fac că n-am priceput când cineva „întreabă pentru un prieten”. (ii răspund ca și cum m-ar fi intrebat cel implicat...).

Cu toate acestea, am alt fel de răspunsuri dacă bănuiec că întreabă ... soacra, roasă de spiritul corectitudinii într-o speță în care nu ar trebui să-i fiarbă oala.

Dvs. ați întrebat ca și cum ați fi ... vecinul de lângă casă.

Este important să rețineți că nu există problemă de drept (și mai ales de drept al familiei) care să poată fi rezolvată ... pur legislativ.
Din clipa în care ai făcut abstracție de elementele subiective, personale, ale celui implicat, răspunsul poate fi corect juridic, dar ... dezastruos. („paralel” cu viata și interesele celui implicat).

Ce ar fi dacă, uitându-mă în jur la cuplurile pe care le cunosc, le-aș zice unora: măi dragilor, juridic vorbind, voi trebuia să fiți divorțați demult pentru că nu respectati obligația legală cutare.

Deci: Cine sunteți dvs.? Ce vreți, mai exact? De ce vreți ceea ce vreți? etc. (aș avea un sir de întrebări mai lung decât un pomelnic).

Eu zic să puneți actele acelea grămadă și să vă „spovediti” într-un birou de avocat. De preferință, unul pe care să-l intereseze și (vă citez) „problemele personale ale oamenilor”. Altminteri exită riscul ca dvs. să NU aveți astăzi o problemă reală, dar să vă faceți rost de ea de mâine încolo, din pricina răspunsurilor pe care le doriți („mai mult ... legislative”).
Din ce se zice că s-ar fi scris în actele administrative (autorizație etc) soțul pare a fi proprietarul. Pare! Din corelarea acestora cu alte fapte și acte juridice (certificat de căsătorie etc.) s-ar putea să nu iasă ce pare.


Ultima modificare: Joi, 16 August 2018
romascanu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@eumariana

Problema dvs este de natură personală. Altfel, nu vad de ce ati expus-o aici.
Legile sunt facute de oameni, pentru oameni și pentru probleme personale.
Solutiile legale le-ați primit deja și se pare ca nu v-au mulțumit.
Motiv pentru care, deduc ca aveti o maaaree problema ca nu figurati pe actele casei.

-Vă rog nu mai citați integral când vreți să răspundeți unui mesaj. Îngreunați mult citirea topicului. Mulțumesc-
Ultima modificare: Joi, 16 August 2018
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Bună seara! daca sunt căsătorită de 22de ani casă a fost ... Lucialucretia Lucialucretia Bună seara! Daca sunt căsătorită de 22de ani casă a fost făcută înainte de căsătorie și pământul de sub casă soțul îl are moștenire, eu am ... (vezi toată discuția)
Drept la mostenire,sau nu ? gigelas gigelas Cetateanul X,construieste o casa,in anul 1957,fara autorizatie de constructie (cica,pe atunci nu prea existau astfel de autorizatii). In 1958,se ... (vezi toată discuția)
Imobil - bun propriu sau bun comun? corbu_ciprian corbu_ciprian Este vorba despre o casa construita de catre el si ea impreuna, insa cu doi ani inainte ca acestia sa se fi casatorit. Autorizatia de constructie este pe ... (vezi toată discuția)