avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 188 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lucrul la negru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lucrul la negru

Daca angajatii unei firme, sunt angajati la negru(din cauza angajatorului) si vor sa depuna plangere la ITM, ei vor fii amendati?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:04, 17 August 2018
Sanctiunea contraventionala pentru "munca la negru" poate fi atat in dauna angajatorului ,cat si a persoanei care a presat munca fara a avea incheiat c.i.m.

Codul Muncii
Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
e) primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei;
....
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
.....
Atata timp cat lucratorii vor accepta sa lucreze la negru si nu vor sesiza ITM, in scris, cu nr. de inregistrare/ data vor exista angajatori care sa profite.
Puteti face o sesizare comuna, semnata de toti lucratorii care presteaza activitate fara contract individual de munca semnat si inregistrat in REVISAL de catre angajator.
Un prim pas poate fi sa solicitati (toti cei aflati in aceeasi situatie) angajatorului sa va incheie CIM. Daca va trimite la plimbare aveti posibilitatea sa sesizati ITM si chiar sa deschideti (toti cei aflati in aceeasi situatie), o actiune in instanta impotriva angajatorului.
Fara CIM lucratorii nu beneficiati de asigurari sociale si asigurare de sanatate, plata concediu medical de boala, drepturi si servicii in cazul producerii unui eveniment nedorit/ accident de munca, etc.
In speta, amenda o poate primi si persoana care presteaza munca fara incheierea unui contract individual de munca.

O exceptie de la regula ar fi sa faceti dovada ca ati depus toate diligentele pentru ca angajatorul sa va incheie c.i.m.
Ultima modificare: Vineri, 17 August 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca la negru Mihai Rusu 82 Mihai Rusu 82 Am descoperit ca la locul de munca nu aveam contract individual de munca, lucram la negru cine stie de cand. Ce pasi trebuiesc urmati pentru a-mi recupera ... (vezi toată discuția)
Cind reclami pe angajator silviu35 silviu35 CIND reclami la ITM si cind primesti scris ca angajatorul a fost sactionat si nu e trecut suma amenzi conform legi ca a fost sactionat ITM nu e obligat sa ... (vezi toată discuția)
Contractul de munca cu angajatorul silviu35 silviu35 CONTRACTUL se poate incheia fara o fisa medicala de catre angajator. (vezi toată discuția)