Sanctiunea contraventionala pentru "munca la negru" poate fi atat in dauna angajatorului ,cat si a persoanei care a presat munca fara a avea incheiat c.i.m.
Codul Muncii
Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
e) primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei;
....
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
.....
Atata timp cat lucratorii vor accepta sa lucreze la negru si nu vor sesiza ITM, in scris, cu nr. de inregistrare/ data vor exista angajatori care sa profite.
Puteti face o sesizare comuna, semnata de toti lucratorii care presteaza activitate fara contract individual de munca semnat si inregistrat in REVISAL de catre angajator.
Un prim pas poate fi sa solicitati (toti cei aflati in aceeasi situatie) angajatorului sa va incheie CIM. Daca va trimite la plimbare aveti posibilitatea sa sesizati ITM si chiar sa deschideti (toti cei aflati in aceeasi situatie), o actiune in instanta impotriva angajatorului.
Fara CIM lucratorii nu beneficiati de asigurari sociale si asigurare de sanatate, plata concediu medical de boala, drepturi si servicii in cazul producerii unui eveniment nedorit/ accident de munca, etc.
Munca la negru
Mihai Rusu 82
Am descoperit ca la locul de munca nu aveam contract individual de munca, lucram la negru cine stie de cand. Ce pasi trebuiesc urmati pentru a-mi recupera ... (vezi toată discuția)