avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca la negru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca la negru

Am descoperit ca la locul de munca nu aveam contract individual de munca, lucram la negru cine stie de cand. Ce pasi trebuiesc urmati pentru a-mi recupera daunele? Perioada lucrata 15 octombrie 2018-22 octombrie 2019. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:17, 5 Noiembrie 2019
Buna ziua,
Puteti face, in prima faza, o sesizare, In scris, catre ITM si ANAF.
Apoi, daca este necesar, sa deschideti si o actiune in instanta-asta in functie de cum evolueaza lucrurile in urma sesizarilor.
Din 2018 si pana acum , nu v-ati dat seama ca nu vi s-a intocmit c.i.m. ?

Munca nedeclarata (la negru) este sanctionata contraventional de catre ITM, atat in dauna angajatorului cat si a salariatului..

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.....
e) primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei;
.....
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
......
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Muncitor neangajat cu acte Narcis1214 Narcis1214 Bună ziua, as avea o întrebare, ce pot sa fac dacă șeful ma tine de 4 luni neangajat și ma minte ca ma angajează mâine, poimâine săptămâna viitoare ... (vezi toată discuția)
Lucrul la negru Alexa1678 Alexa1678 Daca angajatii unei firme, sunt angajati la negru(din cauza angajatorului) si vor sa depuna plangere la ITM, ei vor fii amendati? (vezi toată discuția)
Amenda itm Beni1995 Beni1995 Buna ziua In urma cu 3 luni , lucram la casa mea in Romania, iar un prieten ma ajuta. A venit control de la itm si am primit o amenda de 20.000 lei Pe ... (vezi toată discuția)