Buna ziua, am nevoie de citeva sfaturi va rog : sora mea a facut o plingere la Parchet impotriva unei persoane, la care m-a asociat si pe mine, eu nu am cunostiinta de aceasta plingere. Persoana a fost scoasa din urmarirea penala pentru ca probele nu au fost suficiente. Acum eu vreau sa fac o plingere la Parchet cu actele mele care dovedesc : inselaciune, falsul si uzul de fals. Pot sa fac acum o plingere in numele meu cu documente noi?
Puteti face o plangere in nume personal , daca ati suferit vreo vatamare de pe urma infractiunilor mentionate ori, daca nu , veti face un denunt .
Daca insa ,sora dvs. , in urma dispunerii de catre procuror a scoaterii de sub urmarirea penala , a facut si o plangere catre procurorul ierarhic superior , iar in urma solutiei procurorului ierarhic sora dvs . a mai facut si o plangere la instanta in baza art. . 278 C pp. , iar solutia instantei a fost de scoatere sau de incetare de sub up, persoana in cauza nu mai poate fi urmarita pentru aceeasi fapta decat doar daca au intervenit fapte sau imprejurari noi ce anu au fost cunoscute de organul de urmarire penala sau daca nu a intervenit vreunul din cazurile prevazute in art. 10 C. pp ( adica de exemplu: fapta nu exista , fapta nu a fost savarsita de invinuit sau inculpat, fapta nu este prevazuta de legea penala, fapta nu prezinta un grad ridicat de pericol social , exista autoritate de lucru judecat.) .
Daca sustineti ca aveti unele inscrisuri care ar fi utile rezolvarii cauzei, le veti depune si pe acestea.
sora mea a facut numai o plingere la Prim procuror, eu am inscrisuri, aceasta persoana a facut declaratii false in instanta, a facut un testament fals si s-a folosit de acest testament fals in justitie deci asi vrea sa fac o plingere pentru inselaciune, fals si uz de fals deci daca am elemente noi pot sa o atac din nou? Exista un model tip de plingere? Va multumesc pentru raspuns.
Art. 222 C. pp . - Plangerea este incunostintarea facuta de o persoana sau de o unitate din cele la care se refera art. 145 din Codul penal, careia i s-a cauzat o vatamare prin infractiune. Plangerea trebuie sa cuprinda: numele, prenumele, calitatea si domiciliul petitionarului, descrierea faptei care formeaza obiectul plangerii, indicarea faptuitorului daca este cunoscut si a mijloacelor de proba.
Model plangere :
-(cu caracter orientativ doar: O veti adapta in functie de elementele proprii cauzei) .
PLANGERE PENALA
(introdusa la organul de urmarire penala)
Domnule Prim Procuror,
Subsemnatul .............................., domiciliat in ..........., str. .........., nr. ..., bl. ..., ap. ..., judetul ............, formulez prezenta plangere penala impotriva faptuitorului ........................., domiciliat in ............, str. ............, nr. ..., bl. ..., ap. ..., judetul ..........., pentru savarsirea infractiunii de ................, prevazuta si pedepsita de art. ... C. penal.
Motivele plangerii:
In fapt, la data de ............., ora ..., locul .............., faptuitorul ..........................., a savarsit ........................ .
Prejudiciul pe care faptuitorul mi l-a creat prin savarsirea infractiunii este de ............. si se compune din ................................ .
In drept, fapta constituie infractiunea de ....................., prevazuta si pedepsita de art. ... C. penal.
In dovedirea plangerii, inteleg sa ma folosesc de urmatoarele probe: proba cu acte si urmatorii martori:
- ......................., domiciliat in .............., str. ............, nr. ..., bl. ..., ap. ..., judetul ............;
- ......................., domiciliat in .............., str. ............, nr. ..., bl. ..., ap. ..., judetul .............
Data ................
Semnatura reclamantului
....................
DOMNULUI PRIM PROCUROR AL PARCHETULUI DE PE LANGA JUDECATORIA ........................