avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... vechime in munca PFA traducator autorizat
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

vechime in munca PFA traducator autorizat

Buna seara!
Din 2003, functionez ca traducator autorizat de MJ, cu contracte punctuale cu firme si persoane fizice. Am cotizat la pensie in continuu, in cuantum aplicat la venitul brut. Anii acestia sunt luati in calcul ca vechime in munca pentru pensie?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: IonIoanaAnca , utilizator 12:13, 18 August 2018
desigur
Pensia este legata de venitul asigurat.
Venit mare, pensie mare.
Venit mic, pensie minima.
Va multumesc frumos! Dar inteleg ca ([ link extern ] ):
"Stagiul de cotizare poate fi egal cu vechimea in munca inteleasa in sensul legislatiei muncii sau poate fi mai mare in intelesul legislatiei securitatii sociale, adaungandu-se si alte perioade in afara de cele in care persoana a avut calitatea de salariat, cum ar fi perioada studiilor universitare. Aceste perioade nu constituie vechime in munca in sensul legislatiei muncii, neputand fi valorificate, spre exemplu, la acordarea sporului de vechime in munca."

De aici decurge problema mea : cu toate ca am acumulat 37 ani de munca (total angajata si pfa) in care am si cotizat DAR legea
- imi recunoste doar 23 ani in care am fost angajata
- NU imi recunoaste nimic din cei 16 ani de munca PFA.

In schimb, pentru PENSIE vechimea MINIMA e 15 ani dar pentru SPOR vechimea e 35 ani. Dat fiind ca nu mi se recumosc anii de munca PFA, inseamna ca nu pot beneficia de sporul de vechime.
Este corect ce inteleg eu?
Cu cele mai bune ganduri!
Nu confundati vechimea in munca cu stagiul de cotizare. Sunt doua notiuni diferite care pot avea , uneori , aceeasi valoare.

Potrivit Codului Muncii, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.

Activitatea prestata in calitate de PFA nu va confera vechime in munca , ci doar stagiu de cotizare la pensie daca s-a achitat contributia.
Exact. Asta inseamna ca NU am vechimea completa. Va multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic crinab crinab Firma la care lucrez vrea sa treaca personalul in somaj tehnic pe o durata de 5 luni. Acest lucru afecteaza vechimea in munca sau stagiul de cotizare in ... (vezi toată discuția)
Stagiu militar- vechime in munca pt spor de vechime cocuta1973 cocuta1973 Am si eu un salariat care si-a satistacut stagiul militar in 1990. Perioada de stagiu militar reprezinta vechime in munca pt sporul de vechime sau nu? Eu ar ... (vezi toată discuția)
Persoana fizica autorizata mar.bb63 mar.bb63 in cazul unui salariat care a lucrat ca PFA timp de 5 ani, aceasta perioada constituie vechime in munca pentru stabilirea sporului de vechime, intr-o societate ... (vezi toată discuția)