avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nevoie de o lamurire in legatura cu impartirea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nevoie de o lamurire in legatura cu impartirea mostenirii

In contractul de vanzare-cumparare sunt trecuti ca si proprietari 2 persoane, sot si sotie. Sotia fiind singurul proprietar supravietuitor, cum se va imparti mostenirea dupa ce ea va deceda, stiind ca cei 2 au adoptat un copil (in certificatul de nastere al copilului sunt trecuti ca si parinti, ambii proprietari) iar celalalt copil fiind numai al sotului (nu este recunoscut de catre sotie, in certificatul de nastere al lui sunt trecuti ca si parinti, sotul proprietar si o alta femeie). Acum, sotia supravietuitoare are jumatate din proprietate + 5/8 (mai bine de jumatate) mostenire din jumatatea sotului (sotia a facut cerere pt iesire din indiviziune, acolo scrie ca 5/8 ii revine sotiei iar 3/8 fiecarui copil). Inteleg ca cei 2 copii au cate 1,5/8 din jumatatea tatalui. Tot ce are sotia (jumatate din proprietate) + partea mostenita de catre sotie,de la sot, ii revin dupa moartea sotie, singurului copil recunoscut de catre ea? Pe langa faptul ca o sa primeasca si 1,5/8 drept mostenire de la tatal ei.
Inca ceva, sper ca nu am inteles gresit: Deci, toata imparteala de pe cererea de iesire din indiviziune (intre sotie si cei 2 copii) este facuta pe jumatatea sotului, si nu pe intreaga proprietate? Mentionez iarasi ca proprietari sunt amandoi, sot si sotie, si ca pe cerere scrie "Constata ca masa succesoriala se compune din cota de 1/2 dintr-un .... in valoare totala de .... , restul de 1/2 fiind cota de bun comun a sotiei supravietuitoare"
Iar bunurile precum mobila, centrala, etc, avand in vedere ca toate sunt pe numele sotiei si ca au fost achizitionate dupa moartea sotului, ii revin singurului copilul recunoscut de ea?
Stiu :)), multe intrebari si multa încâlcitura.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 18:17, 18 August 2018
Jumătatea sotului decedat se va împărți intre soția supraviețuitoare (1/4) și cei doi copii (3/4, adică 3/8 fiecare)
La decesul soției, cota de 5/8 va reveni în totalitare doar copilului adoptat.
In final, copilul sotului va avea 3/16, iar copilul adoptat va avea 13/16.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce parte ii revine sotiei? N.A. N.A. In contractul de vanzare-cumparare sunt trecuti ca si proprietari 2 persoane, sot si sotie. Acum, sotia fiind singurul proprietar supravietuitor iar cei 2 ... (vezi toată discuția)
Partaj mostenire law_teona@yahoo.com law_teona@yahoo.com Buna!Ma numesc D. Ioana,si as avea o speta de rezolvat.A proprietarul unui apartament impreuna cu sotia B,decedeaza.A si B au 2 copii din casatorie.Care vor fi ... (vezi toată discuția)
Mostenirea copiilor nelegitimi Elena59 Elena59 Buna ziua! Spuneti-mi, va rog, care este cota mostenirii legale pe care sotul supravietuitor o primeste dupa decesul sotiei(celuilalt sot)? Situatia (speta) ... (vezi toată discuția)