In contractul de vanzare-cumparare sunt trecuti ca si proprietari 2 persoane, sot si sotie. Acum, sotia fiind singurul proprietar supravietuitor iar cei 2 avand 2 copii, unul cu ambii parinti proprietari iar celalalt doar cu tatal proprietar, mama fiind altcineva.
Sotia detine o cerere de iesire din indiviziune in care scrie: "Admite in principiu si in fond actiunea civila pentru iesire din indiviziune formulata de reclamanta ... (sotia) domiciliata in ... impotriva piritelor ... si ... (cei 2 copii).
Constata ca la data de ... a decedat ... (sotul), cu ultimul domiciliu in ..., ramanand ca mostenitori reclamanta in calitate de sotie supravietuitoare si piritele in calitate de fiice. Constata ca masa succesoriala se compune din cota de 1/2 dintr-un ... compus din ..., situat in ..., in valoare totala de ... lei, restul de 1/2 fiind cota de bun comun a sotiei supravietuitoare. Constata ca reclamantei ii revine o cota totala de 5/8, iar piritelor o cota de 3/8, revenindu-le cote valorice astfel: ... lei (5/8) pentru reclamanta si cite ... lei (3/8) pentru fiecare pirita.
Dispune iesirea partilor din stare de indiviziune. Atribuie reclamantei bunul imobil in valoare totala de ... lei (8/8). Pentru egalizarea loturilor obliga reclamanta sa plateasca fiecarei pirite cate ... lei (3/8), suma reprezentand contravaloarea cotelor acestora. Cu apel de 15 zile de la comunicare."
In final scrie: "Prezenta copie conforma cu originalul aflat in dosarul nr. ... se legalizeaza cu mentiunea ca a ramas definitiva la data de ... (cand a murit sotul) prin neapelare. Irevocabila. Data legalizarii: 2010"
O intrebare este: Acel 5/8 scris in cerere reprezinta 1/4 (ceea ce ii revine sotiei prin mostenire de la sot, din jumatatea lui) + 4/8 (jumatatea ce i-a apartinut sotiei dintotdeauna)... sau 5/8 reprezinta partea din jumatatea sotului, jumatatea ei nefiind intrata in calcul? Sotia are 5/8 din total sau 5/8 din jumatatea sotului?
A 2-a intrebare: Daca singurul copil al sotiei (cel cu 2 parinti proprietari) a pastrat dovada tuturor transferurilor bancare facute catre mama, facute intr-o perioada de in jur de 10 ani, dupa ce a decedat sotul, iar mama ei a folosit banii sa cumpere mobila, centrala termica, parchet, gresie, etc, toate fiind pe numele mamei, fiica poate folosi in instanta aceste dovezi? Ce poate realiza cu aceste dovezi? Mentionez si ca sora de pe tata a fost plecata in alta tara si a trait ilegal acolo timp de vreo 15-20 de ani, nimeni nu a stiut nimic despre ea iar in 2015, a aparut.
A 3-a intrebare: Sotia ce poate face daca ea i-a platit partea copilului de pe tata dar nu are dovada? Copilului recunoscut de catre ea, nu conteaza daca i-a platit partea pentru ca, oricum ii revine prin mostenire de la mama, problema e cu copilul sotului.
1. Apartamentul aparține ambilor soti in parti egale de 1/2.
A decedat soțul.
Soția are 1/4 din jumătatea sotului, adică 1/8.
1/8 plus jumătatea ei de drept, înseamnă 5/8.
Scrieti pe o hartie.
2. Ii foloseste in sensul ca are un drept de creanta asupra îmbunătățirilor aduse imobilului.
3. Ambii copii trebuie să dea cate o declarație autentică notariala ca au primit sulta de la mama.
Cele 2 declarații trebuie depuse ulterior la Cartea Funciară pentru radiere.
Altfel, imobilul va apărea cu sarcina. Cat timp nu operează radierea, imobilul nici macar nu va putea fi vândut mai departe.
Nu are nici o importanta ca unul dintre copii va moșteni acei 5/8 ai mamei.