avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Am mereu probleme la aeroport pentru că există o ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Am mereu probleme la aeroport pentru că există o persoană căutată internațional cu același nume. Aveți idee cărei autorități mă pot adresa pentru lămurirea acestei probleme?

Buna,

Am si eu o problema si nu stiu cui m-as putea adresa pt rezolvarea ei.
Mai exact, am probleme la aeroport de cate ori calatoresc, din cauza faptului ca exista o persoana cu acelasi nume ca mine, care este cautata international. De fiecare data sunt oprita la controlul de buletine si investigata suplimentar, acest lucru fiind un discomfort si un motiv de stres.
Mai detaliat, prima data am avut aceasta problema anul trecut cand am calatorit in Roma, in August 2017. La aterizare in Roma (zbor direct Bucuresti-Roma), la controlul de buletine, am fost trimisa in camera unde se faceau cercetari suplimentare de catre politie, fara prea multe explicatii. Am stat acolo aprox 40 min fara sa imi spuna nimeni nimic, iar pe sotul meu nu l-au lasat sa vina cu mine. Apoi m-au intrebat numele tatalui, le-am spus, si m-au mai lasat inca vreo 5 minute sa astept. Va dati seama cum te simti nestiind ce se intampla, voiam sa vorbesc cu ei dar nu ma baga nimeni in seama, plus ca eram inconjurata de politisti cat dulapul cu arme pe ei. Intr-un final am fost invitata in birou si mi s-a aratat o poza cu o femeie si am fost intrebata "cand mi s-a facut aceasta poza", femeia semanand cu mine la modul general doar (amandoua fiind brunete si cam atat), am spus ca nu sunt eu si nu stiu despre ce este vorba si am fost intrebata intr-un mod arogant din nou, am repetat ca nu sunt eu si sa se uite ca nasul, buzele etc sunt diferite, m-a pus sa imi ridic parul (nu stiu de ce) si ulterior a zis bine, poti sa pleci. Nu mi s-a dat niciun detaliu, decat ca cineva cu acelasi nume e cautat.
Dupa o luna am fost in Lisabona si acelasi lucru, zborul fiind direct, am fost oprita la aterizarea in Lisabona, insa acolo au fost mai prietenosi si mi-au spus direct ce se intampla, ca este cineva cu acelasi nume si aceeasi data de nastere (nu as putea sa confirm ca e adevarat sau nu ce mi-a zis) cautata international, si ca o sa patesc asta de cate ori voi calatori. Mi-au facut o copie dupa bulletin si tichetul de imbarcare si m-au lasat sa plec.
Anul acesta am calatorit in Germania in luna Aprilie, in Stuttgart si Hamburg si nu am mai fost oprita. Am sperat/crezut ca eroarea s-a rezolvat sau persoana a fost prinsa, insa luna aceasta am fost in Praga si din nou am fost oprita la aterizare. De data aceasta, m-au lasat sa plec dupa 10 minute. La intoarcere am fost oprita din nou, tot in Praga, m-au lasat sa trec la controlul de buletine dar fix in timpul imbarcarii a venit un politest la mine sa ii scriu pe o hartie telefonul, mailul, adresa si datele de bulletin.
Sincer m-am saturat sa fiu tratata ca o infractoare, in plus sunt o persoana usor stresabila si nu vreau sa mai fiu pusa in astfel de situatii, ma tem ca poate in alte tari o sa ma retina mai mult sau daca am un zbor cu escala pot pierde conexiunea din acest motiv, etc. Sau, in eventualitatea unui zbor pe alt continent unde regulile sunt mai stricte, poate nici nu as putea sa trec.
Aveti idee carei autoritati ma pot adresa pt lamurirea acestei probleme? Doresc sa fiu interogata si investigata, si adaugat cumva in sistem faptul ca nu sunt eu (poate dupa CNP, fiind un nr de identificare unic) sau nu stiu, nici nu stiu ce date au despre acea femeie, dar nu mai vreau sa patesc aceasta chestie pe viitor sau sa stau cu stresul asta. Vreo idee? Multumesc
Ultima modificare: Marți, 21 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cristina256 , utilizator 17:38, 22 August 2018
Nu aveti cum sa-i fortati, isi fac datoria. Si, in plus, e legislatia locala. Va puteti plange daca sunt nepoliticosi, daca sunteti discriminata, brutalizata, etc.
Incercati sa folositi un pasaport in loc de CI. N-am un motiv legal sa spun asta, e doar o chestie observata de-a lungul unei perioade indelungate. Vamesii/ politistii de frontiera te trateaza altfel daca prezinti un pasaport. Cum mai mult respect.
Ultima modificare: Marți, 21 August 2018
adriandimitriu, utilizator
Nu cunosteti sistemele de verificare si control international, deci "aiurea" este un adjectiv care trebuie utilizat cu inteligenta si masura.
Cititi va rog raspunsul meu adresat lui @DenisRif.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mentalitate specific ceausista!
Acolo persoanele insarcinate cu securitatea obiectivelor nationale de grad 1 nu sunt angajate "pe pile"!
Deasemenea, pentru cei care nu stiu inca, CNP-ul romanesc este romanesc si nu este accesibil autoritatilor de control vamal straine.
Sistemele actuale de control de securitatea a documentelor in aeroporturi sunt de mai multe tipuri.
Vechiul tip, scan facial + verificare de elemente de securitate specifice diverselor documentelor nationale respective, este imprecis daca fotografia nu este HD.
Noul tip, cu verificarea datelor biometrice inscrise in cip-ul documentului de identitate.
In mod evident, utilizatoarea nu detine un document de identitate nationala biometric, altfel autoritatile, in complement, ar fi procedat la o comparatie a ampentelor digitale si/sau a scan-ului retinian.
Solutie, schimbati-va documentele de identitate contra unor documente de identitate biometrice (avantaj suplementar, veti putea calatori in toata lumea SUA, Japonia, etc...).
!!!ATENTIE!!!
Nu cumva in ultimii 10 ani ati pierdut sau vi s-au furat documente de identitate?!?
Daca raspunsul este DA, ar trebui sa verificati daca nu sunteti victima unei uzurpari de identitate!!!

Ultima modificare: Marți, 21 August 2018
Demos, utilizator
Inteleg ca isi fac datoria si nu ma deranjeaza, dar nu inteleg de ce dupa prima verificare nu s-a putut actualiza in sistem cumva ca nu sunt eu. In plus ma deranjeaza ca sunt necomunicativi si mi s-ar parea normal sa imi spuna de ce sunt oprita, ce date am in comun cu acea femeie etc.
Nu am pasaport dar imi voi face si chiar sunt curioasa daca va face vreo diferenta. Multumesc pt sfat.

Adrian Dimitriu a scris:

Nu aveti cum sa-i fortati, isi fac datoria. Si, in plus, e legislatia locala. Va puteti plange daca sunt nepoliticosi, daca sunteti discriminata, brutalizata, etc.
Incercati sa folositi un pasaport in loc de CI. N-am un motiv legal sa spun asta, e doar o chestie observata de-a lungul unei perioade indelungate. Vamesii/ politistii de frontiera te trateaza altfel daca prezinti un pasaport. Cum mai mult respect.

Ma refeream domnule la sistemul romanesc de pile !!
Puteti sa ma contraziceti cat vreti dar este o molima in tot ce misca in Romania ca institutii
Dar dumneavoastra va duceti in alta parte....inexplicabil ca binenteles nu ma referem la Japonia
In alta ordine de ideei niciunui cetatean strain nu i se intampla asemenea aberatii repetate ca tot vorbim
In rest discutam sa ne aflam in treaba iar cine trebuie n-a inteles nimic

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am o intrebare legata de noile buletine cu cip. din ... SecureBits SecureBits Buna ziua, Am o intrebare legata de noile buletine cu cip. Din ce am inteles se stocheaza amprenta pe cip, iar acest lucru ma deranjeaza. Exista posibilitatea ... (vezi toată discuția)
Pasapoarte biometrice.o persoana poate fi localizata cu ajutorul unui astfel de pasaport biometric? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Scandalul pasapoartelor biometrice ce are de fapt la baza? Simpla emitere a pasaportului cu includerea amprentei digitale, numarul apocaliptic 666, riscul ca ... (vezi toată discuția)
Pasapoarte biometrice: ce sunt? livandoski livandoski cine sunt oamenii care au infiintat aceste pasapoarte si unde se fabrica ele? (vezi toată discuția)