avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Creditare societate
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Creditare societate

Buna ziua, Administratorul meu are trei societati , intrebarea este poate lua bani lua bani de la o societate unde are soldul de casa mare si credita cealalta societate unde cheltuielile sunt mai mari decat incasarile . daca da, care sunt documentele necesare in contabilitate.Pe ce baza scot bani din soc.il trec ca debitor.si creditez cealalta firma.
multumesc
Ultima modificare: Luni, 20 August 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Constantin Vera , Contabil 14:34, 20 August 2018



Buna ziua,

O societate poate acorda un imprumut unei alte societati, cata vreme activitatea are caracter ocazional, iar imprumutul nu este acordat din depozite atrase/fonduri rambursabile de la populatie/grupuri (deci imprumutul nu este dat cu caracter profesional), chiar si in situatia in care cele doua societati nu sunt societati afiliate.

Din punct de vedere al impozitului pe profit, in cazul societatii care primeste imprumutul de si achita dobanda, dobanzile sunt deductibile sunt limitate la nivelul ratei dobanzii de politica monetara a BNR, corespunzatoare ultimei luni din trimestru, pentru imprumuturile in lei .

Intre societatile implicate trebuie sa existe prin urmare contracte de creditare cu mentionarea dobanzii aplicabile.
Pentru plati din casierie se intocmesc dispozitii de plata evident, chiar si in cazul acesta, cu respectarea plafoanelor de plata intre persoane juridice. E de preferat insa ca banii aferenti imprumuturilor sa fie virati prin banca, cu referire la Contractul de creditare validat de parti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumut intre doua societati comerciale ionela11 ionela11 Buna ziua, Se poate face un contract de imprumut a unei sume de bani intre doua societati comerciale fara sa se perceapa dobanda? Un model de contract ... (vezi toată discuția)
Dobanda de referinta a bnr pt valuta 2008 ContSters57265 ContSters57265 Am nevoie de dobanda de referinta a BNR pentru un contract in Euro, obtinut de la o societate afiliata din UE, si contractul a se incadra cf art 23, alin 5 si ... (vezi toată discuția)
Creditare societate MARY081968 MARY081968 Buna ziua, Va rog un tratament fiscal si juridic pt urmatoarea problema: o societate ( actionar intr-o societate) crediteaza firma la care este actionara cu ... (vezi toată discuția)