avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bunuri inainte de casatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bunuri inainte de casatorie

Buna ziua.eu am un credit de prima casa si respectiv o casa si doresc sa ma casatoresc.viitorul sot are un copil si doresc sa stiu daca apartamentul se imparte cu sotul sau copilul sau este numai al meu eu facand creditul singura.legea stiu ca spune ca toate bunurile comune se impart.Pot face un contract prenuptial aatfel incat aparatamentul meu sa ramana numai al meu ?care este procedura cea mai ok ca apartamentul sa fie numai al meu?eu plătind totul la el din cardul de salariu.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Isabella78 , utilizator 07:58, 21 August 2018
Imobilul este bunul propriu al dvs fiind dobândit anterior căsătoriei și așa va ramane.
Copilul sotului momentan nu are nici o legatura, iar soțul are numai un drept de creanta asupra eventualelor îmbunătățiri aduse.
În caz că decedați dvs prima, soțul va avea dreptul la o cota din imobil (cota care diferă în funcție de rudele dvs cu care vine in concurs și dacă la acel moment aveti copii).
Indirect, mai departe, cota sotului va fi moștenită de copilul sau.
Si daca fac un act antecasatorie in care sa precizez ca este doar al meu si nu beneficiaza din partea lui nimeni sau il las mostenire doar copilului sau cui i l las eu testament?
Care ar fi modalitatea legala prin care acest apartament sa fie doar pe partea mea ramanad ca restul de bunuri din căsătorie sa fie de comun
Multumesc

raluk0207 a scris:

Imobilul este bunul propriu al dvs fiind dobândit anterior căsătoriei și așa va ramane.
Copilul sotului momentan nu are nici o legatura, iar soțul are numai un drept de creanta asupra eventualelor îmbunătățiri aduse.
În caz că decedați dvs prima, soțul va avea dreptul la o cota din imobil (cota care diferă în funcție de rudele dvs cu care vine in concurs și dacă la acel moment aveti copii).
Indirect, mai departe, cota sotului va fi moștenită de copilul sau.

Tocmai v-am spus mai sus ca bunurile dobândite anterior căsătoriei sunt bunuri proprii. Și raman bunuri proprii și în timpul căsătoriei.
O eventuală convenție matrimonială de separație de bunuri produce efecte numai pentru viitor.
In privinta moștenirii, nu puteti înlătura dreptul la succesiune al sotului, mai ales că are si calitatea de moștenitor rezervatar.
Puteti, in schimb să faceți din timpul vieții acte la un moment dat copilului dvs sau altei rude.
Toate bune si frumoase, dar am inteles ca Isabella mai are si un credit. Legat de imobil cumva?
Atunci tot ce s-a scris mai sus e valabil doar daca acel credit va fi achitat individual si nu din bugetul comun, gresesc?
Da.Este corect!

Adrian Dimitriu a scris:

Toate bune si frumoase, dar am inteles ca Isabella mai are si un credit. Legat de imobil cumva?
Atunci tot ce s-a scris mai sus e valabil doar daca acel credit va fi achitat individual si nu din bugetul comun, gresesc?

Alte discuții în legătură

Ce efecte are contractul prenupțial în cazul decesului unuia dintre soți? enaloc enaloc In cazul in care s-a incheiat o conventie/contract prenuptial, iar sotul face un testament pentru copiii din casatoria anterioara, sotia actuala va mosteni pe ... (vezi toată discuția)
Contract prenuptial amuliu amuliu Buna ziua. Ma voi casatori peste cateva luni. Eu am un apartament luat prin credit ipotecar, viitorul sot are casa, bani si masini , dar toate bunurile sunt ... (vezi toată discuția)
Contract prenuptial IULIA-IULIA IULIA-IULIA Buna ziua! Anul trecut in (2013) mi-am cumparat un apartament din banii mei exclusiv.La apartament tatal meu este trecut imputernicit cu drepturi depline(eu ... (vezi toată discuția)