buna ziua,
proces cu dir. taxe si imp.
pentru neplata chiriei unui teren DGITL a dat in judecata firma cu atragerea raspunderii administratorului precum si a asociatului;sentinta a fost de respingere a actiunii DGITL;intrebarea mea este urmatoarea: de ce este implicat si asociatul ,din cate stiu administratorul este raspunzator ; ce se poate intampla in continuare tinand cont ca au facut apel;cf legii 85/2015
Art 169 din legea 85/2014 constituie o modalitate specială a răspunderii civile delictuale și anume răspunderea membrilor organelor de conducere, nu neapărat a administratorilor.
Statistic, în puține spețe se schimbă în apel soluția dată în primă instață dar ar fi prudent să vă angajați avocat pt a vă face întâmpinarea, punctând că nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de legea menționată.
Din ce ati scris, inteleg ca cererea este de deschidere a procedurii insolventei.
Prin urmare societatea nu este in insolventa.
In aceasta situatie formularea unei cereri de obligare a organelor de conducere ale societatii la suportarea pasivului intemeiata pe dispozitiile art. 169 din Legea 85/2014 este prematura si ar trebui respinsa de catre instanta pe cale de exceptie, la cererea partii interesate.
Abia dupa ce se deschide procedura insolventei se pot face verificari de catre administratorul/lichidatorul judiciar la societate si se poate face propunerea de formulare a unei cereri de obligare la suportarea pasivului de catre organele de conducere.
Fiecare persoana raspunde pentru propriile sale fapte, iar asociatul face parte din organul de conducere al societatii numit adunarea generala a asociatilor.
Daca instanta stabileste, pe baza probelor de la dosar, ca fapta asociatului, ca membru al organului de conducere numit adunarea generala a asociatilor, se incadreaza intr-una dintre situatiile descrise la art. 169 din Legea 85/2014 va obliga pe asociat la plata unei parti a pasivului avand aceeasi valoare cu paguba produsa prin fapta sa.
Trebuie verificat daca raspunderea administratorului nu este atrasa potrivit art. 25 alin. 2 din legea 207/2015 privind codul de procedura fiscala.Aceasta se poate face dupa intocmirea si comunicarea procesului-verbal de insolventa de catre ANAF.ANAF prefera procedura administrativa pentru atragerea raspunderii administratorului fiindca e mult mai rapida.Deschiderea procedurii de insolventa se face potrivit art. 172 alin. 1 din OG 92/2003.