avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Raspundere administrator
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Raspundere administrator

Urmeaza sa fiu numit administrator intr-o firma care are activitate economica de mai bine de 5 ani. Exista , normal, in derulare contracte incheiate cu clienti si furnizori, si exista si 2 contracte de leasing pentru care s-au dat bilete la ordin in alb ca si garantie. Ce clauze ar trebui sa apara in actul constitutiv sau in alt tip de contract prin care raspunderea mea in calitate de administrator sa fie limitata strict la perioada in care eu voi administra firma, excluzand perioada anterioara? La ce aspecte jurudice va trebui sa fiu atent? Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Februarie 2020
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Lacramioara Andrei , utilizator 18:26, 19 Februarie 2020
Nu se poate atrage raspunderea dvs personala decat pentru prejudiciile aduse prin acte incheiate cat timp ati fost administrator. Prin urmare, daca fost aduse prejudicii prin acte incheiate de fostul administrator, raspunderea personala atrasa va fi a acestuia si nu a administratorului curent (care nu a incalcat legea).
Multumesc. Lucrul acesta reiese din prevederile legii societatilor comerciale? Puteti face referire la un articol anume? Referitor la biletele la ordin darantie pt.ctr.de leasing? In situatia in care , ipotetic vorbind, firma nu ar avea suficienti bani , biletele ar trebui executate, si nici atunci nu ar fi bani in banca?
Articolul 169 din Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență:
(1) La cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului judiciar, judecătorul-sindic poate dispune ca o parte sau întregul pasiv al debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvență, fără să depășească prejudiciul aflat în legătură de cauzalitate cu fapta respectivă, să fie suportată de membrii organelor de conducere și/sau supraveghere din cadrul societății, precum și de orice alte persoane care au contribuit la starea de insolvență a debitorului, prin una dintre următoarele fapte: [...]
Dupa mine, cata vreme nu ati contribuit la starea de insolventa a debitorului, nu raspundeti patrimonial. La fel si pentru biletele la ordin, au fost emise in mandatul adminstratorului anterior.
Este si o chestiune de logica juridica, daca administratorul anterior a incheiat acte fraduloase, nu puteti fi pedepsita doar pentru ca ati nimerit pe functia sa, cata vreme ati respectat legea.
În practică, nici 1% din cererile fondate pe art 169 din legea insolvenței nu se admit!
Ceea ce anume inseamna? În practică, nici 1% din cererile fondate pe art 169 din legea insolvenței nu se admit!
Multumesc, oricum pt.raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog ajutor insolventa SDimitrie SDimitrie Rog specialistii in insolventa sa ma ajute cu un sfat. Societatea pe care o administrez e in pericol de insolventa. Suntem 4 asociati cu parti egale. In afara ... (vezi toată discuția)
Actiunile judiciare impotriva debitorului aflat in insolventa florindbro florindbro Investirea biletelor la ordin de catre creditori impotriva debitorului in insolventa este o actiune legala? (vezi toată discuția)
Cine poate declara o firma in insolventa? ametist ametist Cine poate declara o firma in insolventa? Un consilier juridic cu state de vechime in meserie spunea cuiva, ca poate sa-si declare firma in insolventa insusi ... (vezi toată discuția)