Urmeaza sa semnez maine cumpararea unu apartament cu prima casa.
Problema apare ca in contractul de la Fondul de garantare este mentionat ca la vanzare se vor respecta conditiile sin antecontract si este mentionat un pret de vanzare (calculat la un curs de 4.6638. Nu stiu de unde au luat cursul asta). In antecontract este mentionat ca se va face vanzarea la cursul din ziua semnarii, care este 4.6445, asa ca eu dorec sa cumpar la acest curs, dar notarul sustine ca este ilegal si ca trebuie sa coincida suma de vanzare cu suma convertita din euro in lei de catre Fond.
M-am interesat si am intrebat si toata lumea sustine ca trebuie respectat antecontractul, iar Fondul nu poate impune un pret de vinzare intre parti.
Este adevarat ce spune noratul? Exista o lege sau un act normativ care prevede asa ceva?
cyan
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Fondul nu crediteaza ci doar garanteaza, nu poate impune un curs valutar sau un pret, banca este cea care acorda creditul iar creditul a fost acordat in baza promisiunii.
Trebuie respectata promisiunea, nu este mentionat cursul BNR din ziua semnarii?
In antecontract este mentionat ca se va folosi cursul din ziua semnarii.
Azi urmeaza sa semnez si ar trebui folosit cursul 4.6445, insa Fondul de garantare a trecut in contractul de garantare ca vanzarea se va face la o suma in lei 339116.96, suma calculata la cursul 4.6638.
Notatul sustine ca trebuie folosit cursul mai mare ca sa fie aceeasi suma de vanzare, iar ca altfel este ilegal.
Este o aberatie pentru ca in contractul de garantare, inainte sa fie mentionata acea suma, este precizat ca vanzarea se va face conform intelegerii din antecontract.
Iar acum nu stiu cum sa abordez situatia ca sa facem totul cum trebuie si sa nu intru in jocul lor (intelegere intre norat si dezvoltator). O varianta este sa fac contractul il lei si sa retrimit la fond. Insa eu tin neaaparat sa semnez astazi.
cyan
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Atata timp cat suma garantata de fond este mai mare decat suma creditata nu exista motive pentru care contractul sa nu fie valabil.
In cazul in care notarul este al dezvoltatorului se intelege ca acesta va tine partea dezvoltatorului. Cum aveti calitatea de cumparator aveati dreptul sa va impuneti notarul.
Vanzatorul nu poate impune un pret diferit decat cel din promisiune decat cu acordul cumparatorului.
Obtineti rapid un raspuns din partea bancii creditoare cu privire la precizarea fondului de garantare si il prezentati notarului. Notarul trebuie sa tina cont de pretul din promisiune.
Ori cautati un alt notar care sa incheie contractul potrivit prevederilor din promisiune.