avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... grupa a-II-a
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

grupa a-II-a

va rog sa-mi puneti pana la ce data s-a acordat grupa a II-a, am de facut o adeverinta pt un fost salariat caruia in carnetul de munca ii este stabilita grupa in 1992 dar nu ii mai scrie si cand inceteaza perioada. mentionez ca acesta a lucrat in cadrul firmei din 1992 in 2008, din 2003 ii este acordat spor de vechime.care este actul normativ prin care se inceteaza acordarea grupei, si acordarea sporului de vechime.
va multumesc mult:)
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:52, 7 Noiembrie 2009
Incepand cu 01.04.2001, data de la care se aplica Legea 19/2000, nu mai exista grupa I si grupa a II-a de munca, exista conditii speciale si conditii deosebite de munca. Acestea se acorda cu respectarea legii.
deci in adeverinta ii trec grupa pana in ap 2001(binenteles ca trebuie sa verifiv si statele) dar nu o sa aiba probleme ca nu are incetata perioada de acordare a gr aII-a in carnetul de munca.
va multumesc mult
1. In carnetul de munca nu se scrie separat cand incepe sau se termina grupa de munca. Se scrie la sfarsit: "In perioada de la... la... a beneficiat de grupa a II-a de munca conform..."
2. E bine sa scrieti aceasta in carnetul de munca fiindca se cere la Casa de Pensii.
din pacate salariatul care are nevoie de adeverinta si-a incheiat activitatea la firma de ceva vreme si persoana care se ocupa de resurse umane a omis sa treaca acest detaliu in cartea de munca:(acum eu il pot ajuta cu ceva?sa inteleg ca adevrinta pe care am sa i-o fac nu o sa il ajute daca nu este trecut in carnetul de munca?
multumesc
Doamna, ce se intampla la dvs., se pensioneaza toti angajatii? :)
Dvs. trebuie sa-i eliberati adeverinta, dupa ce verificati statele. Normal era ca grupa sa fie inscrisa in carnetul de munca, dar este suficienta si adeverinta.

In privinta sporului de vechime v-am mai spus ca, ulterior datei de 01.04.2001, toate veniturile pentru care s-a achitat CAS apar in evidentele casei de pensii, avand in vedere faptul ca Legea nr. 19/2000 obliga angajatorii sa depuna, lunar, declaratiile nominale. In acestea sunt trecute toate veniturile pentru care s-a retinut si virat CAS, venituri care constituie baza contributiva pentru calculul punctajului mediu anual.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta ptr dosar pensie loredanaelena loredanaelena buna seara trebuie sa eliberez o adeverinta ptr un fost angajat care isi face dosarul de pensionare si am o mica nelamurire. este angajat in 01.03.1992 si ... (vezi toată discuția)
Adeverinte pt. dosarul de pensionare ContSters122901 ContSters122901 Pentru intocmirea dosarului de pensionare, adeverintele cu sporurile si contributia de asigurari sociale se ellibereaza de institutia sau unitatea ... (vezi toată discuția)
Adeverinta vechime pentru dosar pensie vanatorul vanatorul Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cum e corect sa procedez in urmatorul caz: unui angajat care doreste sa se pensioneaze anticipat si i se elibereaza ... (vezi toată discuția)