In decembrie 1998 am avut un accident la serviciu, in urma caruia am ramas cu handicap de gr II. In toti acesti ani mi-a fost innterzis sa munncesc, mi-a fost interzisa orice activitate, cu amenintarea ca voi pierde pensia. La data accidentului aveam 25 de ani de vechime.
Dupa 10 ani, Comisia de Expertiza mi-a dat gradul II permanent, ca fiind irecuperabil.
Acum am inplinit 55 de ani si as fi dorit sa ma pensionez cu pensie normala, corespunzator vechimii mele.
Din pacate nu mi se permite.
Ce trebuie sa fac totusi ca sa ma pensionez cu reducerea varstei de pensionare ?
Cu stima,
Adrian Sava
Va rog sa precizati data nasterii dvs. si de cand sunteti beneficiar de pensie de invaliditate.
Ce inseamna "nu mi se permite"? Ati depus o cerere in acest sens si ati primit o decizie de respingere din partea casei de pensii? Daca da, cu ce motivare?
Buna ziua,
In primul rand, Multumesc pentru raspuns!
Sunt nascut pe 17.08.1954. si la data ivirii handicapului aveam 25 de ani vechime din care 20 munciti la Gr a II a.. Cei 10 ani care au trecut de atunci se aduna si ei la vechime.
Am fost indrumat de catre medicul care mi-a dat ,,Decizia Asupra Capacitatii de Munca", catre ,,Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap" pentru emiterea unui ,,Certificat De Incadrare In Grad De Handicap" pentru pensionare. In care sa scrie data dobandirii handicapului. Acest certificat mi s-a spus ca urma sa-l atasez la cererea de pensionare catre Casa Pensiilor.In acest certificat mi-au scris ca,,Persoana in cauza nu indeplineste prevederile L nr 19/2000, art 47, lit b. Motivul este ca ,, Data ivirii handicapului este ulterioara incadrarii in munca"
In toti acesti ani, am vrut si puteam sa muncesc, intr-un birou la un computer, in proiectare. Nu mi s-a permis si am fost amenintat ca pierd pensia. Nu puteam sa-mi permit acest lucru, deoarece imi era frica sa nu ma intoarca boala si sa ramanem fara nimica (dureaza 8 luni pana vine iarasi pensia). Art a si b din Legea mai sus amintita se refera la Gr I si II. Cine poate munci cu Gr I? Iar mie cu Gr II de ce nu mi s-a permis sa muncesc ? Am intrebat ieri daca pot sa muncesc, acum cand handicapul l-au declarat permanent.. Mi s-a raspuns cu cinism: ,, Da la negru". La urma urmei, de ce nu ni se permite sa cumulam pensia cu salariul ? Furam ceva ? Pensia de invaliditate pe care o am, este urmare a celor 25 de ani munciti pe santiere, nu este un ajutor de la stat. Ofiterii cu 3000 pensie pe luna au voie sa munceasca, dar un amarat de inginer cu 700 de lei NU! De ce ? Mai nou au dat Legea 209 /2000 in care la art 92 a fost introdusa lit g, prin care ni se interzice sa avem si o societate comerciala. Cu aceiasi amenintare,ca pierdem pensia. Este o mare RUSINE pentru aceasta societate. Practic sunt fortat sa plec din tara mea, pentru ca nu sunt lasat sa traiesc.! Toate portile imi sunt trantite in nas.
Ce trebuie sa fac?
Cu stima,
Adrian Sava
De la Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap aveti certificat de incadrare in grad de handicap care atesta ca nu este vorba despre handicap preexistent calitatii de asigurat. Art. 47, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 19/2000 prevede ca persoanele cu handicap accentuat beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 10 ani daca au realizat cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare.
N-ati scris nimic despre decizia medicala primita de la Comisia de expertiza. Prin aceasta decizie ati fost incadrat in gradul II de invaliditate, decizie pe care puteati s-o contestati in termen de 30 de zile de la comunicare la casa teritoriala de pensii.
Potrivit art. 56, pct. b) din Legea nr. 19/2000, invaliditatea de gradul II se caracterizeaza prin pierderea totala a capacitatii de munca. Din acest motiv nu puteti cumula pensia cu venituri realizate dintr-o activitate profesionala.
Avand in vedere data nasterii dvs., varsta standard de pensionare este de 65 de ani. Nu puteti solicita alta categorie de pensie inainte de a implini 60 de ani. In opinia mea, nu puteti solicita decat pensie pentru limita de varsta intrucat perioada in care ati beneficiat de pensie de invaliditate este perioada asimilata stagiului de cotizare iar perioadele asimilate sunt avute in vedere numai la acordarea pensiei pentru limita de varsta.
Acest spatiu nu-mi permite sa detailez, felul in care sunt tratate persoanele cu handicap, de catre Stat !!!
Deci, daca potrivit art 56 pct b din Legea 19/2000 invaliditatea de gradul II se caracterizeaza prin pierderea totala a capacitatii de munca, atunci care sunt persoanele cu GRADUL I si II care muncesc, potrivit aceleiasi legi art 47 lit a si b si beneficiaza de reducerea varstei de pensionare cu 15 sau 10 ani ???
Sa nu spuneti ca sunt persoanele nevazatoare, ca pentru ele este pct 2 din acelasi articol !!!
CONSTITUTIA ROMANIEI la art 16 pct 1 spune:
1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminari!!!
In ce fel suntem egali, noi cetatenii cu handicap cu ceilalti cetateni daca suntem scosi din randul societatii si nu ni se permite sa muncim si sa ne reintegram ?
Este o rusine de neacceptat, pentru STAT, sa accepte ca anumiti cetateni sa mearga la serviciu schiopatand, cu bastonul sau in carut ???
Am gradul II accentuat ? Foarte bine !!! DE CE NU MI SE PERMITE SA MUNCESC ??? DE CE NU MI SE PERMITE SA AM O SOCIETATE COMERCIALA ??? ESTE CONSTITUTIONALA ACEASTA LEGE CARE NE INPIEDICA ???
De ce in aceasta tara, persoanele cu handicap sunt tratate ca obiecte si nu ca subiecte ???
Handicapul nu este apanajul unei anumite categorii de oameni. El este inerent, la fel ca razboiul, saracia, bogatia, culoarea pielii sau boala.
Oamenii sanatosi nu stiu ce inseamna sa lupti sa te ridici dintr-un carucior, sa inveti sa mergi din nou, sa vorbesti, sau sa-ti cresti copilasul, singur, intr-o astfel de situatie.
Am remarcat ca, pe la toate institutiile care se ocupa de persoanele cu handicap, nu este angajata nici o persoana cu handicap!!! DE CE ???
Domnii vin la serviciu cu masini luxoase, (cumparate din spagi probabil) parcheaza pe locurile rezervate masinilor adaptate si te tin pe la usile lor ore intregi in asteptare ( in majoritatea cazurilor nici nu te primesc in audienta) si te mai si cheama de nu stiu cate ori de la zeci de km pentru fel de fel de programari !
In aceste institutii nu ar trebui sa lucreze oamenii sanatosi. Aici ar trebui sa fie angajate numai persoane cu handicap. Sa vedem atunci care persoana sanatoasa ar mai reusi sa-si ia certificat de handicap ???
Sunt extrem de revoltat si, cu toate ca am 55 de ani, voi parasi aceasta tara, care-si bate joc de cetatenii ei !!! E pre mult, nu mai suport, imi este scarba de tot ce aud si vad ca se intampla !!!