avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am construit o casă pe terenul mamei mele, cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am construit o casă pe terenul mamei mele, cu cadastru pe numele ei. Între timp a decedat tata iar frații nu vor ca la succesiune să-mi cedeze partea care le-ar reveni din casă. Cum o pot dobândi?

Am construit o casa pe terenul mamei mele mostenit de la parintii ei, contructia este facuta fara autorizatie anul trecut am facut cadastru pe numele mamei mele urmand sa facem act vanzare cumparare pentru a trece casa pe numele meu, intre timp a decedat tatal meu iar fratii nu vor ca la succesiune sa-mi cedeze partea care le-ar reveni din casa dupa tata. Cum pot sa dobandesc casa fara taxa de succesiune? Atunci cand am construit casa nu am oprit nici o chitanta am doar martori care pot depune marturie ca eu am investit bani in casa.
Ultima modificare: Luni, 27 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 16:24, 30 August 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu puteti fără dezbaterea succesiunii.
Nici frații nu pot sa renunte la partea lor de casa, pentru că dreptul de opțiune succesorala este indivizibil.
Fie accepți tot, fie renunți la tot.
A renunta la succesiune = a renunta la absolut toate bunurile, nu numai la casa dvs.
Ideal ar fi sa discutați, să ajungeți la un consens în care dezbateti succesiunea amiabil, la notar, iar ulterior încheiati un act de partaj voluntar, prin care dvs va luati casa, iar frații restul bunurilor sau o parte din teren.
Dacă totuși nu se poate, nu va rămâne decât să contactați un avocat și să dezbateti succesiunea pe cale judecătorească.
Buna seara,
Casa si terenul sunt bunuri proprii ale mamei daca sunt mostenite de la parintii ei deci fratii tatalui nu au treaba cu aceste mosteniri.
Si daca erau bunuri comune ale sotilor, fratii tatalui dumneavoastra nu vin la mostenirea acestuia.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Teoretic da.
Practic, daca mama nu are acte de proprietate, zona nu a fost cooperativizata, nu există autorizatie de construire (casa fiind ridicată în timpul căsătoriei parintilor), de regula toate bunurile sunt trecute pe rolul agricol și fiscal al capului de familie,adică al tatălui.
Daca mama traieste poate sa dea declaratie ca a primit bani de la dumneavoastra cu scopul de a construi casa. Se mostenesc si casa si datoria. Casa face 20000 lei si mama a primit 20.000 lei, deci se compenseaza. Daca suma e mai mare e deja cu probleme, pentru ca trebuie facute transferuri prin banca. Dar si asta se rezolva prin transe de imprumut mai mici, pe masura constructiei casei.
Despre ce suma ar fi vorba? Casa va apartine dv., fiind construita de dv., aceasta nu poate iesi din patrimoniul dv. Daca se ajunge la un litigiu, va trebui sa demonstrati acest lucru (ca ati construit cu banii dv.), asta in cazul in care fratii 'ataca". In orice caz, pana cand nu se rezolva situatia, nu mai investiti nimic pe acest sector. Cautati si faceti rost de documentele de plata justificative.

Alte discuții în legătură

Mosteniri aiurelu36 aiurelu36 Suntem doi frati, parintii nostrii sau despartit acum 42 de ani ,dar nu au divortat , mama a construit o casa pe terenul mostenit de la tatal ei,in 2009 a ... (vezi toată discuția)
Deschidere succesiune maraV maraV Tatal meu a decedat in luna mai a acestui an. El nu a avut bunuri pe numele lui, toate bunurile inclusiv casa fiind in acte pe numele mamei care traieste. In ... (vezi toată discuția)
Mostenire Maria 32 Maria 32 Buna ziua ,parinti mei au decedat acum 21 ani avem o casa construita d tata dar p numele bunicului ,noi suntem doi frati gemeni si p langa noi o matusa ( sotia ... (vezi toată discuția)