Un mostenitor legal ,a gasit un act de propietate a unei suprafete de teren ale defunctului (tata).
Actul este din anul 1957 si contine o suprafata de teren intravilan (se mentioneaza bliatia de a construi o casa pe aest teren).
In prezent,pe acea suprafata de teren,s-a construit de circa 5 ani o vila .
Prea putine date pentru a da un raspuns corect. Daca terenul a fost in posesia si proprietatea tatalui pana dupa revolutie, daca a fost luat de stat, sau dat la CAP, care a fost siituatia juridica a terenului din 1957 pana dupa legea 18/1991? Intrucat este posibil ca tatal sa fi fost proprietar in 1957, insa terenul sa fi fost luat de comunisti si atunci in baza legii 18/1991 ar fi trebuit sa faca cerere de retrocedare. Va rugam mai multe date!
Din pacate nu a facut cerere de retrocedare.
A decedat in 2007 .
Actul a fost gasit abia acum.
Cred ca si decedatul -fie a uitat,fie nu a stiut ce sa faca la timpul potrivit.
Posibil sa fi luat acest teren Primaria locala (adica statul),intrucat a fost corda tot de Primaria Regionala de atunci(1957)
Am dorit sa stiu,daca in asemenea situatie se mai poate cere acum retrocedarea in baza legii 18/1991-de catre mostenitorii legali (3 copii,din care 2 sunt decedati).
Terenul intravilan se afla in mediul urban in zona I si a fost liber pana in urma cu 5-6 ani,apoi s-a construit o vila propietate (consilier local).
O indicatie va rog daca se poate.
Va multumesc pentru raspunsul oferit !
Buna ziua !
Introduceti o actiune in revendicare imobiliara asupra terenului .
In cazul admiterii , posesorul parat (de buna sau de rea credinta) va fi obligat sa va restituie bunul respectiv liber de orice sarcina (in natura sau, cand aceast lucru nu mai este posibil, prin echivalent).
Temeiul legal al actiunii il constituie aarticolul 480 C. civ.
Potrivit articolului nr. 1844 din Codul civil, actiunea in revendicare este o actiune impresriptibila, ceea ce inseamna ca persoana indreptatita poate sa o introduca in orice moment, indiferent cat de indepartat este acesta de momentul in care a fost deposedat efectiv de bunul imobil. Prin exceptie insa, reclamantul isi pierde dreptul la actiune daca se face dovada prescriptiei achizitive de 30 de ani sau de 10-20 de ani.
Actiunea in revendicare se introduce la judecatorie sau tribunal, in functie de valoarea imobilului. Astfel, pentru imobilele a caror valoare este de pana la 500.000 lei noi, competenta apartine judecatoriei, iar, peste aceasta valoare, competenta apartine tribunalului. Este important de stiut si ca la competenta dupa valoare se adauga competenta teritoriala, ceea ce inseamna ca actiunea se poate introduce numai la judecatoria sau tribunalul in a carei raza teritoriala se afla imobilul a carui revendicare se cere. Actiunile in revendicare sunt taxate diferit, in ce priveste taxa de tim in fucntie de valoarea imobilului, conform art. 2 alin. (1) din Legea nr. 146/1997 privind taxele de timbru, cu modificarile si completarile ulterioare.
Subsemnatul....domiciliat in orasul....str....,fiind impropietarit de catre Sfatul Popular al orasului.....prin Decizia nr.171 din 13 septembrie 1957,cu lotul IX
parcela 1 situata in orasul....str....nr....,invecinata la Nord cu parcela 2 ,la Sud cu propietatea particulara ,la Est cu cu str......si la Vest cu curtea imobilului nationalizat din......str.....nr.....,imi iau angajamentul ca in termen de doi ani sa cladesc pe acest loc o casa conform planului aprobat de catre Sfatul Popular al orasului.....
Data astazi 30 septembrie 1957 ,la Notariatul de stat al Raionului.....in trei exemplare.
_______________-
Mentionez ca,avea calitatea de angajat militar (ofiter in MAN ) si era mereu detasat in alte localitati din tara ( in interes de serviciu)
Probabil acesta a fost motivul pentru care nu a reusit sa faca toate demersurile legale.
Apoi...poate a uitat in timp de acest act....
Terenul a fost acordat de primaria de atunci in proprietate sau in folosinta in vederea construirii unei locuinte?? Intreb aceasta intrucat in 1957, statul (respectiv primariile) nu prea vindeau terenuri particularilor, ci doar atribuiau in folosinta loturi, in vederea ridicarii de locuinte. Daca a fost acordat in folosinta, cu conditia edificarii unei constructii (care nu s-a mai realizat), actiunea in revendicare are sanse cam spre zero.
Actiunea in revendicare, este, intr-adevar, in conditiile Codului Civil, imprescriptibila, insa trebuie tinut cont de faptul ca pentru revendicarile pentru care au existat legi speciale cu termene de decadere (cum este si legea 18/1991), instantele nu prea admit actiunile celor care nu au formulat si cerere, in termen, in baza legilor fondului funciar. Consultati un avocat care sa va prezinte situatia reala, cu sanse de risc si castig, intrucat o asemenea actiune este destul de costisitoare.
Titlu de proprietate
atak
Buna ziua
Cum sa procedez? Suntem 3 frati. In urma decesului parintilor nostrii au ramas doua terenuri din care unul cu casa. Succesorii unui frate sustin ca ... (vezi toată discuția)