De circa 1 an am mari probleme cu tensiunea la instalatia electrica de la domiciliu. In fapt beneficiez 80% din timp de 170-180 volti din cei 220-230 volti prevazuti in contract si in normativele ce ar trebui sa le respecte compania de furnizare (SC ENEL Muntenia Sud). Am sesizat acest lucru in scris si am primit raspuns ca se va rezolva. Dupa cateva luni am sesizat din nou nivelul scazut al tensiunii si in pofida faptului ca prin Ordinul ANRE 28/2007 erau obligati sa-mi raspunda in 15 zile nu au facut acest lucru. Le-am solicit despagubiri conf. ordinului mentionat insa Enel nu a raspuns solicitarii si pana la acest moment nu a rezolvat situatia (prima sesizare este din ian 2009). Aparatura casnica a inceput sa cedeze, aparat dupa aparat (la unele nici nu mai am fatcurile cu care le-am cumparat). Ce pot face ptr. a rezolva situatia repede si daca eventual pot solicita daune materiale ?
Bineinteles ca puteti da in judecata S.C. ENEL solicitind (prin capete de cerere diferite, dar aceleeasi instante), dupa parerea mea, 1.obligarea paratei la a va trimite raspunsul la cererea dvs. conform legii (obligateie de "a face"); 2. obligarea la plata daunelor materiale ("pretentii" pe care trebuie sa le puteti proba); 3. obligarea la efectuarea activitatilor necesare remedierii situatiei necesare respectarii prevederilor contractuale (oblig. de "a face"); 3. plata unor daune cominatorii de la data introducerii cererii de chemare in judecata (incercati! cf. 1073, 1075 si urm. C.civ.).
In proces puteti cere si efectuarea unei expertize.
Va sfatuiesc sa faceti anterior si o plangere la ANPC ("protectia consumatorilor"), si sa va asigurati de pastrarea si posibilitatea administrarii probelor tuturor actelor si faptelor intreprinse.
Nu va spun ca veti rezolva situatia in totalitate si nici foarte repede, dar trebuie facut ceva, deoarece nici instantele din Romania nu mai tolereaza modul "monopolist si discretionar" de respectare a conventiilor incheiate cu beneficiarii, de catre marile regii si companii, care chiar detin monopolul unor servicii.
Succes!
Inainte de a face sesizare la protectia consumatorilor va reamintesac faptul ca odata cu liberalizarea pietei de energie electrica va puteti achimba furnizorul.