avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1095 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Dacă agentul de poliție a greșit data pe pv am ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Dacă agentul de poliție a greșit data pe pv am șanse sa câștig la contestație ?

Pot face contestație ? Am vreo șansa de câștig ?
In loc de 27.08.2018 a trecut 28.08.2018 atât pe procesul verbal cât și pe dovada .
Menționez ca sa luat permisul de conducere pentru neacordare de prioritate la pieton .
Va multumesc !
Ultima modificare: Luni, 27 August 2018
Bogzos, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 06:24, 30 August 2018
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara!

O.G. nr. 2/2001 prevede, printre altele, la art. 16 alin. (1) Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie; posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.

Nerespectarea acestor mentiuni obligatorii se sanctioneaza cu nulitatea absoluta a procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiei.

Pe trecerea de pietoni respectiva sau in apropiere este amplasata vreo camera de supraveghere? Erati singur in masina?

O seara frumoasa!
Informații greșite. Art. 16 OG 2/2001 nu poate fi invocat în cazul nulitatii absolute, doar relative. Cum ICCJ s-a pronunțat deja în 2007 privind acest aspect, nu sunt șanse de câștig.

@latka
Buna ziua! Daca sunteti atat de sigur/a, chiar va rog sa indicati numarul si data deciziei ICCJ unde se specifica de faptul ca e vorba de o nulitate relativa si nu absoluta retinerea si indicarea gresita a datei savarsirii contraventiei. Eu aveam cunostinta doar de prevederile art. 16 alin. (7) din O.G. nr. 2/2001 ca ar atrage nulitatea relativa.
Indicarea gresita a datei, inclusiv a oricaror alte mentiuni obligatorii stabilite de art. 17 din O.G. nr. 2/2001, trebuie asimilata lipsei acesteia si astfel procesul-verbal este nul, deoarece daca am merge pe o alta ratiune, respectiv ca doar lipsa totala a datei duce la nulitatea absoluta, iar nu si indicarea ei gresita, ar insemna ca nu are importanta cum este completat procesul-verbal. In plus, lipsa mentiunilor se poate constata si din oficiu de catre instanta (insa in cazul acesta, domnul va trebui sa faca dovada faptului ca la data si ora retinuta in cuprinsul procesului verbal era in alta parte si nu a fost oprit de agentul constatator).
Ultima modificare: Marți, 28 August 2018
Carmen Matei, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
E aceeași decizie pe care vad ca deja o cunoașteți, care spune clar ca doar elementele descrise la art. 17 din OUG2/2001 duc la constatarea din oficiu a nulitatii absolute. Mai citiți o data decizia și vedeți ca și alte articole sunt categorisite a fi nulități relative. Altfel, cum puteți explica faptul ca a fost completat acel PV de contravenție, cu datele exacte ale persoanei în cauza, dacă nu prin indicarea greșită a datei. Care este vătămarea produsa în acest caz, în conformitate cu decizia ICCJ? Fapta este descrisa corect, este indicat corect articolul de lege încălcat? De unde și pina unde lipsa datei poate fi asimilata indicarii greșite? Se greșește numărul mașinii, CNP-ul, numărul străzii, de exemplu, credeți ca fapta nu mai exista?

Va rog sa imi indicati decizia ICCJ prin numar si data. Daca procesul verbal a fost intocmit la o data gresita, vatamarea exista: prin pierderea termenului de 48h pentru achitarea jumatatii amenzii, poti sa pierzi zi din termenul pentru a formula plangere contraventionala si in loc de 15 zile te alegi cu alte zile +/-, etc. Personal, am obtinut castig de cauza pentru mentionarea gresita a datei savarsirii contraventiei. In plus, art. 17 face precizarea prin enumerarea limitativa a cauzelor de nulitate si lipsa datei savarsirii contraventiei. Daca ati citi cu atentie ceea ce scriu, ati ajunge la acelasi rationament. Nu am scris ca lipsa datei poate fi asimiliata indicarii gresite a datei (astfel cum ati incercat eroant sa ma citati), ci indicarea gresita a datei poate fi asimilata lipsei datei.
Ultima modificare: Miercuri, 29 August 2018
Carmen Matei, Avocat

Alte discuții în legătură

Pe pv de contravenție întocmit în 9 ianuarie scrie anul 2018 în loc de 2019. am vreo șansă de câștig în instanță cu motivul acesta? Iustin. Iftode Iustin. Iftode Bună ziua, în data de 9 ianuarie 2019 am fost oprit de către un echipaj al politiei rutiere Iași pentru ca am fost surprins cu pistolul radar cu viteza de ... (vezi toată discuția)
Contestaţie amendă contravenţională SzAlex SzAlex Bună ziua, Am primit prin poşă în data de 02.07.15 un proces verbal pentru lipsă rovinietă; fapta a fost savarsită în data de 27.01.15. Am citit ... (vezi toată discuția)
Contestare amenda Stamate511 Stamate511 Pot face contestație la o amendă pt ca am avut altfel de declaratie pe propria răspundere (vezi toată discuția)