avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1045 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lamurire cu prenatal si postnatal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lamurire cu prenatal si postnatal

va rog din suflet sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns la urmatoarea intrebare: pe data de 21 decembrie 2009 baitelul meu face 2 anisori eu am beneficiat de acele 126de zile inainte de concediu prenatal avind probleme cu sarcina normal este ca prima mea zi de lucru sa fie pe 21 decembrie?
si daca eu nu pot sa ma intorc inapoi la munca din cauza unor probleme familiale ce trebuie sa fac?o cerere de demisie?si cu cit timp inainte.va multumesc anticipat cu stima si respect anca
Cel mai recent răspuns: Kitte , utilizator 11:14, 8 Noiembrie 2009
Trebuie sa va intoarceti la lucru incepand cu 22 dec. daca baietelul implineste 2 ani pe 21 dec. Acum aveti contractul de munca suspendat si trebuie sa faceti o cerere de incetare a suspendarii.
In ceea ce priveste faptul ca nu puteti sa va intoarceti, aveti urmatoarele solutii:
a) faceti o cerere de incetare a contractului cu acordul partilor, iar daca angajatorul este de acord o semneaza
b) daca nu este de acord, inmanati angajatorului demisia dvoastra, caz in care trebuie sa lucrati perioada de preaviz prevazuta in contractul de munca (probabil 15 zile)

Concediul postnatal se efectueaza imediat dupa nastere, este de cel putin 42 de zile si se efectueaza obligatoriu. Deci, in mod sigur l-ati efectuat, daca asta era intrebarea.
daca ma duc cu cererea de demisie inainte de 22dec de ex:pe7dec se ia in considerare si nu mai trebuie sa efectuez alea 15 zile prevazute in contractul se munca?
Nu, trebuie sa efectuati preavizul dupa ce va intoarceti la lucru. Nu puteti sa figurati in acelasi timp si cu contractul suspendat si ca va efectuati preavizul in cazul demisiei.
Dar, nu e obligatoriu sa asteptati cu cererea de reincepere a lucrului pana face copilul 2 ani, puteti sa o faceti cand doriti.
Daca doriti sa renuntati complet la acest loc de munca, discutati cu angajatorul. Nici el cel mai probabil nu isi doreste sa va intoarceti pentru 2 saptamani de preaviz. Veti gasi o solutie amiabila.
Daca problemele dumneavoastra sunt temporare si doriti sa va pastrati locul de munca, aveti dreptul la inca un an de concediu fara plata pentru ingrijirea copilului, pe care nu trebuie sa il justificati. Dupa ce se rezolva aceste probleme sau dupa ce copilul implineste 3 ani, va veti intoarce la munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua v_anamaria v_anamaria Sunt in concediu pentru ingrijirea copilului, mai am pana in aprilie, dar vreau sa revin la munca si nu vreau sa ma intorc unde am lucrat inainte de concediu. ... (vezi toată discuția)
Demisie in timpul concediului de crestere copil dwinter dwinter Buna ziua, Din februarie anul curent sunt in concediu de crestere copil cu contractul suspendat. Firma a angajat in locul meu o persoana cu contract de ... (vezi toată discuția)
Revenirea din concediul de crestere a copilului de pana la 2 ani simikrp simikrp Copilul meu implineste 2 ani in martie 2010, cand ar trebui sa ma intorc la locul de munca; numai ca nu mai vreau sa ma intorc acolo. Intre timp mi-am gasit un ... (vezi toată discuția)