avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Asocuatie pentru copii cu nevoi speciale
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Asocuatie pentru copii cu nevoi speciale

Se poate face activități, diferite terapii cu copii cu nevoi speciale intr o asociație? E legal sau este necesar înființarea unui cabinet?
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 13:13, 6 Septembrie 2018
Daca e vorba de activitati care prin natura lor se considera act medical sau kinetoterapeutic sau psihologic etc. deci care intra sub incidenta legilor speciale care reglementeaza anumite activitati specifice profesiilor reglementate, ce nu pot fi facute decat de personal calificat autorizat de legea speciala, atunci in opinia mea ar trebui sa se aplice si regulile privind formele de exercitare a profesiei in cauza (de medic, de psiholog, de kinetoterapeut....) si atunci ca sa fie facuta activitate "intr-o asociatie" inseamna sa isi deschida si autorizeze acea asociatie cabinet de profil in cadrul ei.... Chiar daca clienti / pacienti ar fi doar copii care figureaza membri sau sunt parintii lor membri in asociatie, si deci ar fi ceva "intern", cu "circuit inchis" nu la dispozitia oricui si chiar daca nu ar fi taxati beneficiarii asa cum taxezi un serviciu oferit comercial, pentru ca desi in asemenea cazuri nu s-ar aplica legislatia de protectia consumatorului si cea privind serviciile de piata, se aplica totusi legislatia speciala privind autorizarea / acreditarea formelor de exercitare a profesiilor cu incidenta asupra sanatatii umane, scopul fiind protectia persoanelor fata de exercitarea inadecvata dpdv medical / psihologic / kinetoterapeutic a acelor activitati..... O alternativa ar fi eventual sa se considere ca spatiul pus la dispozitie de asociatie este echivalabil domicililului / resedintei pacientului, si atunci daca legislatia de profil permite sa se desfasoare acele activitati si la domiciliul pacientului ( ex. chestii de kinetoterapie, de psihoterapie etc.) logic se pot la fel de bine desfasura si in alte spatii unde se afla pacientul, ca ar putea fi si la un hotel, o gradinita, o tabara scolara etc. si atunci de ce nu si in spatiul unui ONG spatiu care nu e special destinat si autorizat pentru acele activitati dar prin natura lui si modul de amenajare se preteaza la fel de bine ca domiciliul pacientului.... Nu stiu in practica modul in care interpreteaza autoritatile de profil aceasta abordare, dar ar trebui sa depinda de natura concreta a acelor activitati si de ce prevede legislatia speciala aplicabila lor...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cabinet kinetoterapie OVIDIU ALEXANDRU OVIDIU ALEXANDRU daca am terminat facultatea de psihologie si fac un master cu specializarea kinetoterapie si recuperare, am dreptul sa imi deschid un cabinet ... (vezi toată discuția)
Un functionar public cu statut special (fara atributii de psiholog ... danageo danageo Un functionar public cu statut special (fara atributii de psiholog in fisa postului) poate desfasura activitati de psihologie in cadrul unui cabinet ... (vezi toată discuția)
Servicii kinetoterapie (metode complementare) în cadrul unui ong. Elenadoro Elenadoro Servicii kinetoterapie (metode complementare) în cadrul unui ONG pentru autism (vezi toată discuția)