avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca nul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca nul

Bună seara. Am lucrat de pe 3.08. 2018-21.08.2018 fără contract de munca administratorul firmei amânându ma după o zi pe alta. Când i am atras atenția ca munca la negru este o frauda a început sa mi caute șicane. Într un final mi a zis ca numai o sa lucram împreună, ca mi a desfăcut contractul de munca indisciplina și ca ma va trimite la comisia de disciplina. Spune ți mi va rog cum pot sa mi recuperez banii pe cele 11 zile/12ore lucrate atâta timp cat nu am contract de munca? Dacă voi face placere la ITM ma va penaliza și pe mine?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:51, 30 August 2018
1. Munca la negru este sanctionata de catre ITM atat in dauna angajatorului , cat si salariatului.

Codul Muncii
Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
e) primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei;
....
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
g) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 139 si 142, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei;
h) incalcarea obligatiei prevazute la art. 140, cu amenda de la 5.000 lei la 20.000 lei;
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.....

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

3. Aveti vreo dovada ca ati lucrat acolo?
Da exista probe. Înregistrările video și rapoartele în baza de date semnate de mine. Am semnat și fisa postului.
Daca aveti copii de pe acestea , le puteti atasa la sesizarea ITM-ului , precum si la actiunea in instanta.
Normal pe 30 ale fiecărei luni trebuie sa plătească salariile. În cursul zilei de mâine nu voi primi nici o înștiințare pe 31 voi depune plângerea la ITM. Dorința mea nu este doar sa mi plătescă salariul, vreau sa fiu înregistrată legal aceasta perioada cât am lucrat pt ca este dreptul meu. Eu nu voi accepta plata la negru. Sa facă asa cum scrie în lege.
Este corecta abordarea dvs.... in situatia in care in urma controlului efectuat de catre ITM , angajatorul nu solutioneaza problema , atunci va puteti adresa instantei de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare raducrisa raducrisa lucrez la o firma cu renume si ne obliga sa lucram ore suplimentare -12 ore - dar sa ne semnam in condica 8 ore, inclusiv sambata si duminica, sarbatori ... (vezi toată discuția)
Unde fac o plangere daca angajatorul abuzeaza de liberele legale? furnisoara furnisoara Buna ziua, Unde as putea face o plangere in cazul in care angajatorul ne cheama la munca in liberele legale de la stat, inclusiv sambata fara o ... (vezi toată discuția)
Abuz funcție furtunaionel furtunaionel Buna ziua! Șeful meu ne solicita la ore de munca și după programul stabilit în contractul colectiv de munca, ore pe care nu le pontează și ... (vezi toată discuția)