avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda conducere vehicul dotat cu aparatura de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda conducere vehicul dotat cu aparatura de inregistrare fara utilizare diagrame tahografice

Buna ziua,

Tatal meu in varsta de 64 de ani este angajat ca sofer pe o masina care se conduce cu categ C (6.5 t) si transporta materiale de constructii de la un depozit din judetul Ilfov catre diferite santiere din Bucuresti si Ilfov. In cursul zilei de Luni, 27.08.2018, a fost oprit de Politie pentru control si a primit urmatoarea amenda in valoare de 8000 lei:
Fapta savarsita este prevazuta de:
OG 37/2007
Art. 8, al. (2), lit. ii)
ii) conducerea unui vehicul dotat cu echipament/aparatură de înregistrare fără a utiliza diagrame tahografice şi/sau cartelă tahografică;
Art. 8, al. (2), lit. z)
z) neprezentarea organelor de control a înregistrărilor din cele 28 de zile anterioare zilei curente;
Si sanctionata de:
OG 37/2007
Art. 9, al. (1), lit. b)
b) cu amendă de la 4.000 lei la 6.000 lei, care se aplică conducătorului auto pentru faptele prevăzute la art. 8 alin. (2) lit. o), q), r), t)-w), y), cc), ee)-gg) şi ii);
Art. 9, al. (1), lit. d)
d) cu amendă de la 4.000 lei la 6.000 lei, care se aplică, după caz, conducătorului auto sau operatorului de transport/ întreprinderii pentru faptele prevăzute la art. 8 alin. (2) lit. a)-l), n), ş), z), bb) şi hh);

Seful tatalui meu care este administratorul firmei si proprietarul masinii, refuza sa plateasca amenda luata de tatal meu deoarece sustine ca i-a fost data din cauza faptului ca tatal meu nu are atestat de conducere. Ce legatura are amenda luata pentru neutilizarea diagramei tahografice cu faptul ca soferul nu detine atestat?
Mentionez ca seful tatalui meu cunostea acest aspect de la angajare, si anume ca nu detine un atestat profesional, doar permis de conducere pentru categ B si C. De asemenea, desi masina este dotata cu aparatura de inregistrare, aceasta nu functioneaza deci nu ar trebui ca angajatorul sa plateasca aceasta amenda? Seful cunostea si faptul ca tahograful de pe masina nu functioneaza si era constient ca tatal meu nu utilizeaza nici o diagrama.
Din ce am inteles de la tatal meu, si seful lui a primit o amenda pe motiv ca masina nu era in regula si i-au fost retinute placutele si certificatul de inmatriculare. Ce putem face in aceasta situatie, avand in vedere faptul ca acum tatal meu a ramas si fara loc de munca pe motiv ca nu are atestat si pentru ca masina nu mai poate fi condusa timp de 6 luni cat sunt suspendate placutele si certificatul.
Astept raspunsul dumneavostra.

Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 29 August 2018
mariamadalinaivanoiu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 20:01, 29 August 2018
Tatal dvs trebuie sa conteste procesul verbal in termen de 15 zile de la comunicare la judecatoria inscrisa in procesul verbal si sa solicite instantei chemarea administratorului firmei in calitate de intervenient si sa solicite instantei obligarea acestuia la achitarea amenzii avand in vedere ca administratorul se face vinovat de aplicarea amenzii prin faptul ca masina nu avea tahograful in stare de functionare si l-a trimis in cursa cunoascand ca nu detine atestat de transport marfa.
La angajare a primit fisa de post, se precizeaza ca trebuie sa detina atestat transport marfa si sa utilizeze tahograful?
In ce conditii a fost angajat, la angajare i s-a cerut atestat transport marfa?
Angajatorul cunostea ca nu detine atestat?
Mai va aflati in interiorul perioadei in care puteti depune contestatie la judecatoria la care este arondat sediul institutiei la care este angajat agentul constatator.
Cuantumul amenzii (8000 lei) depaseste limitele prevazute in articolele reproduse din OG 37/2007 (4000 -6000 lei).
Din cele prezentate aveti dreptate, dar trebuie sa demonstrati ca: 1) mecanismul de inregistrare al autovehiculului era defect - mentinerea acesteia in stare de functionare intra in atributiile firmei: 2) firma nu i-a pus la dispozitie diagrame/cartele tahografice:3) la angajare se cunoastea ca tatal dvs. nu poseda atestat
Spolicitati introducerea in cauza a firmei prin reprezentant egal.
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda rar sofer profesionist zdb zdb buna daca un sofer profesionist (angajat cu forme legale la o firma pt transport personal) primeste o [b]amenda rar pt depasirea orelor de ... (vezi toată discuția)
Amenda isctr, plangere contraventionala ContSters128789 ContSters128789 Noul organism de adunat bani la buget -din amenzi, desigur, doar nu pe crestere economica- si-a intrat puternic in treaba, cu amenzi, devastatoare pentru ... (vezi toată discuția)
Competenta agentului constatator MINOKA HR MINOKA HR Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu privire la competenta politiei rutiere de a efectua controale in trafic in baza OG 37/2007 (control existenta ... (vezi toată discuția)