Cine ar trebui sa impuna aceasta masura? De la cine sa asteptam? Daca omori prin imprudenta- ca sofer, platesti; daca primesti o hotarare nelegala si netemeinica, hotarare care te poate ucide, imbolnavi, ruina nu plateste nimeni. Un fel de a spune, uneori platesti chiar tu, victima, caci de la tine si de la semenii tai provin banii pe care statul este obligat sa ii plateasca drept daune morale si materiale daca dosarul a trecut si pe la CEDO.
1. L' Etat c'est moi!- eu platesc.
2. Doriti sa stiti ce se intampla cand ceri "statului" sa... traga la raspundere? Cand pui ca motto art.52 (3) din Constitutie? Experimentati! dar mai bine sa nu aveti nevoie.
1) Pentru savarsirea de infractiuni in cursul judecarii unui litigiu , magistratii raspund ca orice persoana.
2) in cazul comiterii unei abateri disciplinare, Legea nr.303/2004 prevede anumite sanctiuni aplica de sectiile CSM pentru magistrati.
3) Pentru erori judiciare comise (a se vedea Legea 303/2004 si C.proc.pen.) de catre magistrati in procesele penale , persoanele au dreptul la despagubiri in urmatoarele situatii:
- cel care a fost condamnat definitiv pe nedrept si in urma unei hotarari in rejudecare (prin revizuire) a fost achitat definitiv
- cel care a fost arestat/detinut sau i s-a interzis sa paraseasca tara/localitatea, are dreptul la despagubiri numai daca ilegalitatea masurii s-a stabilit de un procuror (ex. a primit SUP sau IUP) sau judecator (ex. l-a considerat nevinovat)
4) Pentru erori judiciare comise (a se vedea Legea 303/2004 si C.proc.pen.) de catre magistrati in procesele civilele , persoanele au dreptul la despagubiri in urmatoarea situatie: daca s-a dat o hotarare, care a ramas definitiva dar constituie o eroare, mai intai trebuie sa se obtina o hotarare de condamnare a judecatorului pentru comiterea unei infractiuni sau de sanctionare a lui de CSM pt comiterea unei abateri disciplinare, pentru o fapta care a generat acea eroare (de ex, sustragerea unor acte din dosar, neanalizarea unor probe definitorii etc)