avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1188 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Fisa de identificare a factorilor de risc profesional
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Fisa de identificare a factorilor de risc profesional

Buna seara,
Va rog sa ma ajutati sa clarific urmatoarea situatie : clinica unde firma trimite la medicina muncii pentru angajari este in posesia Fiselor de identificare a factorilor de risc profesional .
La angajator aceste fise este obligatoriu sa fie nominale sau se pot regasi si pe posturi de lucru. Exemplu: o fisa de identificare a factorilor de risc pentru postul de lucrator comercial sau pentru casier comercial?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:30, 30 August 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza:
-art.8
(1) Serviciile medicale profilactice prin care se asigură supravegherea sănătăţii lucrătorilor sunt: examenul medical la angajarea în muncă, de adaptare, periodic, la reluarea activităţii, supraveghere specială şi promovarea sănătăţii la locul de muncă.
(5) Examinările medicale profilactice se efectuează în baza fişei de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3, completată în mod obligatoriu la toate rubricile şi semnată de către angajator.
-art. 16
(1) Examenul medical la angajarea în muncă se face la solicitarea angajatorului, care va completa fişa de solicitare a examenului medical la angajare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, şi fişa de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3.
-art. 37
(1) Dosarul medical şi fişa de identificare a factorilor de risc profesional se păstrează la structura de medicina muncii pe durata derulării contractului cu angajatorul.
(2) Dosarul medical şi fişa de identificare a factorilor de risc profesional pot fi, la solicitare, predate noii structuri de medicina muncii agreate de angajator.
(3) Dosarele medicale trebuie păstrate la structurile de medicina muncii cel puţin 40 de ani de la încetarea expunerii, în cazul expunerii profesionale la agenţi cancerigeni sau mutageni la locul de muncă.
Aceste prevederi se refera la examinari medicale individuale/ pe lucrator nominalizat (numele si prenumele plus CNP) in fisa de identificare a factorilor de risc profesional (anexa 3 la actul normativ).
Este o problema de organizare a fiecarui angajator in parte daca stabileste fise cu factori de risc porfesional pe locuri de munca, posturi de lucru, meserii, activitati desfasurate, etc.
Pentru examinare medicala, se intocmesc fise de risc profesional pentru fiecare lucrator in parte, nominal, semnate si datate conform celor mentionate in anexa 3.
La clinica de medicina muncii pot fi trimise fise de riscuri profesionale de catre angajator, pe locuri de munca, doar cu titlu informativ pentru medic.
In dosarul medical individual al lucratorului se evidentiaza cererea de examinare medicala (anexa 2) impreuna cu fisa pentru identificare riscuri profesionale (anexa 3), pentru fiecare lucrator, separat. Anexa 2 si anexa 3 trebuie sa fie semnate si datate de toti cei nominalizati in anexele la actul normativ.
Exemplu pe care il dati arata ca nu poate exista o singura fisa de riscuri profesionale pentru ambii lucratori. La o prima interpretare, lucratorul comercial de la raionul de carne poate desfasura activitate intr-o sala/ hala unde temperatura este scazuta (16-18 grade C), se inregistreaza curenti de aer rece, etc. fiind expus la factori de mediu diferiti de cei ai casierului (chiar a celui care taxeaza cumparaturile) care sta pe scaun la o temperatura de cca. 22 grade C.
Fisa de examinare medicala a celor doi lucratori (anexa 1 la actul normativ) este diferita pentru fiecare din acestia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ekg obligatoriu ? SandraWeiss SandraWeiss Buna! Urmeaza sa imi fac o programare la medicina muncii pentru prima data si as dori sa intreb daca electrocardiograma este obligatorie? Am citit ca ar fi ... (vezi toată discuția)
Dosarul de protectia muncii Ligiapetcu Ligiapetcu Se stipulează in vreo lege ca medicul de medicina muncii e obligat să semneze si dosarul de protectia muncii după efectuarea controlului medical?Si daca da, ... (vezi toată discuția)
Fisa aptitudine daniela-claudia daniela-claudia Avand in vedere ca avem un contract incheiat cu un medic de medicina muncii, va rog sa-mi spuneti a cui este obligatia sa achizitioneze si sa completeze ... (vezi toată discuția)