avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj bunuri societate comerciala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj bunuri societate comerciala

Bunurile dobandite in timpul casatoriei(terenuri, cladiri, fabrica de paine,moara) si trecute pe societate, unde unul din soti este actionar unic, pot fi supuse partajului?
Cel mai recent răspuns: Geru Gina , utilizator 15:09, 9 Noiembrie 2009
bunurile comune se pot imparti.firma se poate imparti in conditiile in care faceti dovada implicarii, daca sunteti actionar.
bunurile achizitionate in acest mod constituie bunuri proprii ale sotului acre are calitatea de actionar unic la societatea respectiva.
conform c. fam., bunurile destinate exercitatii profesiei unuia dintre soti constituie bun propriu al acelui sot.
indiferent daca aceste bunuri au fost dobandite cu mijloace proprii ale sotului dobanditor sau cu mijloace bunuri comune, aceste bunuri constituie bunuri proprii.
celalalt sot are doar un drept de creanta impotriva sotului dobanditor , fundamentat pe imbogatirea fara just temei .
Ceea ce este comun sunt partile sociale, daca au fost dobandite in timpul casatoriei. In acest caz, partile sociale vor intra la partaj urmand sa deveniti asociati sau unul sa rascumpere partile celuilalt. Daca partile sociale au fost dobandite inaintea casatoriei, atunci sotul ne-asociat are impotriva celuilalt doar o actiune civila intemeiata pe imbogatirea fara justa cauza, in care va trebui sa dovedeasca faptul ca bunurile, desi ale societatii, au fost dobandite prin aportul (partial sau total) al sotului reclamant.
Bunurile au fost dabandite in timpul celor 10 ani de casatorie.Anul trecut,fara stirea sotiei, sotul(asociat unic la societate), a trecut pe societate toate bunurile .Nu este trecuta casa(pe care nu exista act de proprietate).Singurul bun, cu acte pe numele sotului, este un autoturism de lux.Sotia nu este actionar la firma respectiva, nu are parti sociale, in schimb,are 2 copii minori si a fost data afara din casa.
Spuneam mai sus ca este esential cand au fost dobandite partile sociale, pentru ca doar in acest caz ele (si nu bunurile) vor intra la partaj.

Totusi nu pot sa inteleg cum adica sotul a instrainat de unul singur bunuri comune... Sub ce forma, cu ce acte?

Alte discuții în legătură

Probleme partaj in cazul unui divort asbinvest asbinvest In cazul unui divort se face partaj pe bunurile , banii de rulaj , divedendele din cadrul firmei sotului in care este unic actionar ; in cazul decesului ... (vezi toată discuția)
Divort+firma cammelia cammelia Buna ziua, as vrea sa stiu daca in cazul unui divort la partaj se ia in calcul firma ( cu tot ce implica o firma: bunuri mobile si imobile, profit, etc), mai ... (vezi toată discuția)
Partajare societate comerciala intre soti acsinte007 acsinte007 unul dintre soti a preluat o societate anterior incheierii casatoriei . sotia nu a avut niciodata vreo contributie in societatea al carui asociat era sotul . ... (vezi toată discuția)