Buna ziua.As dori sa intreb cum as putea obtine autoritatea exclusiva asupra unui copil minor rezultat in urma unui concubinaj
Momentan locuiesc in strainatate impreuna cu copilul iar tatal nu mai vrea sa faca procura pentru calatoria din Romania in fiecare an.Tin sa precizez ca tatal nu a fost niciodata interesat sa se implice in viata copilului.Se poate face un acord de mediere care sa imi permita sa ies din Romania cu copilul fara a mai fi nevoie de acordul tatalui?Va multumesc.
Puteți formula o acțiune prin care să solicitați instanței să suplinească al tatălui consimțământ, sens în care minorul se va putea deplasa.
De obținut autoritatea exclusivă este destul de dificil.
Luați legătura cu un avocat din țară.
Teoretic se poate, dacă tatăl acceptă o mediere și cooperează, pueți întocmi un plan parental și stabili fie ca el să vă dea procura ori de câte ori aveți nevoie, fie să vă cedeze autoritatea parentală exclusivă. Știu că legea prevede autoritatea parentală comună însă, în anumite situații, se admite și exercitatarea utorității părintești în mid exclusiv doar de către unul dintre părinți. Am avut un astfel de caz.
In astfel de cazuri recomand ca medierea sa fie initiata prin avocat pentru a nu veni cu minorul in tara.
In caz de esuare a medierii in foarte scurt timp trebuie deschis procesul.
Daca se asteapta aiurea pot aparea probleme iremediabile pentru mame in astfel de cazuri.