avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie neacceptata cu preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie neacceptata cu preaviz

Angajatorul vrea sa imi aprobe cererea de demisie doar daca e la zi, fara preaviz pt ca nu vrea sa ma plateasca in preaviz. Daca nu sunt de acord cu demisia fara preaviz, a mentionat ca imi va incheia disciplinar contractul. Cum procedez in acest sens?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:53, 7 Octombrie 2023
Angajatorul nu este obligat sa acorde preavizul,,poate incheia contractul fara preaviz. Nu va puteti opune deciziei angajatorului atata timp cat v-ati dat demisia.
1. Demisia la zi nu exista.
Fie solicitati incetarea c.i.m. cu acordul partilor, fie prin demisie.
Demisia poate fi cu sau fara preaviz.

2. Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

2. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii.

De la regula potrivit căreia salariatul care își dă demisia are obligația de a acorda angajatorului un termen de preaviz, Codul muncii prevede si excepții de la regula, în care salariatul își poate da demisia fără preaviz, si anume :
- in cazul în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.Această excepție de la regula acordării preavizului se regăsește în cuprinsul dispozițiilor art. 81 alin. (8) Codul muncii.

- in cazul in care angajatorul renunta total la termenul de preaviz - art.81 alin.7 C.mun.

Prin urmare, legea ii da posibilitatea angajatorului sa renunte total sau partial la termenul de preaviz.
Multumesc pentru raspuns. Ma mai puteti ajuta, va rog cu cateva precizari? Eu imi dau demisia pentru ca angajatorul mi-a comunicat ca nu ma mai poate sustine financiar. am convenit verbal sa imi caut in alta parte si cand imi gasesc sa plec. Asta am si facut, doar ca eu cu viitorul angajator am stabilit o data de incepere, in baza discutiei avute cu actualul angajator. Cand a venit momentul sa imi depun demisia a refuzat acceptarea acesteia si m-a pus sa aleg: demisia la zi sau desfacere cim disciplinar. Mi-as dori sa am continuitate in campul muncii, pentru ca e vorba de 6 zile lucratoare (10 zile calendaristice) in care eu as sta in preaviz si sincer e absurd sa incheie disciplinar in conditiile din cauza lui am fost nevoita sa imi caut in alta parte. Poate sa icheie contractul de munca intrun mod nefavorabil mie? eu cum pot verifica acest lucru?
21august a scris:

....
Poate sa icheie contractul de munca intrun mod nefavorabil mie? eu cum pot verifica acest lucru?



Concedierea disciplinara ar fi un mod nefavorabil de incetare a raportului de munca ....O concediere disciplinara se poate aplica unui salariatul care a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la diverse reguli ale disciplinei in munca.

Se poate verifica printr-o solicitare scrisa depusa la angajator prin care sa va elibereze decizia de incetare a c.i.m. , a adeverintei de vechime si/sau a unui extras REVISAL.

HG 905/2017
art.7
.......
(3) La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia copii ale documentelor existente în dosarul personal, în termen de 15 zile lucrătoare de la data solicitării.
(4) Documentele sunt eliberate în copie certificată pentru conformitate cu originalul de către reprezentantul legal al angajatorului sau de persoana împuternicită de angajator.
.......
(6) La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligați să îi elibereze acestuia un extras din registru,datat și certificat pentru conformitate, sau o adeverință care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, astfel cum rezultă din registru și din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.
.....

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM incălcarea de către angajator a prevederilor art. 7 alin. (3) - (6) din HG 905/2017.
Buna ziua. Si daca exista demisie fara preaviz pt ca angajatorul i-a incalcat drepturile (concediu de odihna), iar angajatorul nu renunta la preaviz, unde se incadeaza acest aspect? Pur si simplu angajatul a depus notificare demisie fara preaviz, a inregistrat-o si i-a dat-o angajatorului, dupa care , in urma unor discutii cu tenta amenintatoare din partea angajatorului, ca il da in judecata, ca ii facecercetare disciplinara, .....angajatul a plecat fiindca nu a vrut sa ramana in preaviz. Cum este afectat angajatul de faptul ca angajatorul nu a renuntat la preaviz? Multumesc.

Alte discuții în legătură

Demisie cu acordul ambelor parti gabrielion gabrielion Obligatii si drepturi ambele parti.Daca se poate,doresc un raspuns detaliat.Va multumesc mult! (vezi toată discuția)
Demisie avocatnetforumuser avocatnetforumuser Buna ziua, Ma puteti ajuta, va rog, cu o informatie legata de demisia cu acordul partilor, fara preaviz? Mai sunt valabile informatiile de la acest link ... (vezi toată discuția)
Demisie fără preaviz în perioada de probă: are dreptul angajatorul să-mi impună preavizul, și în cât timp trebuie să-mi facă fișa de lichidare dacă nu mai merg la muncă? Gabi1215 Gabi1215 Buna seara! Am o problema, lucrez la o firma de aproximativ o luna si am contract pe o perioada nedeterminata si sunt inca in perioada de proba, aceasta fiind ... (vezi toată discuția)