avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fără preaviz în perioada de probă: are ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fără preaviz în perioada de probă: are dreptul angajatorul să-mi impună preavizul, și în cât timp trebuie să-mi facă fișa de lichidare dacă nu mai merg la muncă?

Buna seara! Am o problema, lucrez la o firma de aproximativ o luna si am contract pe o perioada nedeterminata si sunt inca in perioada de proba, aceasta fiind de 90 de zile calendaristice, problema este ca vreau sa plec de la locul acesta de munca fiindca nu imi convine comportamentul angajatorului si am avut unele probleme personale datorita acestui loc de munca.

am lucrat intreaga luna si inca câteva zile in plus insa am gasit un alt loc de munca si as vrea sa imi fac angajarea acolo insa cand am fost sa imi dau demisia, angajatorul a inceput cu amenintari pentru ca nu doresc preavizul si nu vrea sa imi aprobe demisia, asa ca nu putem ajunge la o intelegere,

mentionez ca are un comportament foarte urat fata de toti angajatii sai, marea parte plecand inaintea mea, am absentat o zi fara a anunta iar ziua urmatoare am mers personal sa vorbesc cu acesta insa a continuat cu amenintari cum ca ne vedem in instanta pentru ca nu am respectat contractul

din cate stiu, am dreptul in timpul perioadei de proba sa demisionez fara a spune motivele angajatorului si invers insa acesta nu este de acord. As dori sa aflu daca pot demisiona fara perioada de preaviz? Si daca este posibil sa demisionez fara preaviz imi puteti arata un model?

Daca am ajunge in instanță cine ar avea castig de cauza?

In cat timp este obligat angajatorul sa faca lichidarea salariatului in cazul in care salariatul nu se mai prezinta la locul de munca?
Ultima modificare: Joi, 27 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:35, 2 Iulie 2019
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Nu trebuie sa va dati demisia, in acest caz.

2. In speta, va puteti prevala de prevederile art.31 alin.3 C.mun., si anume : Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Asadar, pe parcursul sau la sfărșitul perioadei de probă, salariatul poate notifica angajatorul incetarea c.i.m., printr-o notificare scrisă, fără preaviz și fără a fi nevoie să își motiveze decizia.

3. Nimeni nu va poate spune ce sanse exista in instanta.

4. HG 905/2017
art.7
.......
(5) La incetarea activitatii salariatului, angajatorii au obligatia sa ii elibereze acestuia o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, precum si un extras din registru.
(6) La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia un extras din registru, datat si certificat pentru conformitate, sau o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, astfel cum rezulta din registru si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
....
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atentie, notificarea scrisa se face in 2 exemplare (unul pt dvs cu un numar de inregistrare) sau trebuie facuta prin curier cu confirmare de primire!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Gabi1215 a scris:

...

am lucrat intreaga luna si inca câteva zile in plus insa am gasit un alt loc de munca si as vrea sa imi fac angajarea acolo insa cand am fost sa imi dau demisia, angajatorul a inceput cu amenintari pentru ca nu doresc preavizul si nu vrea sa imi aprobe demisia, asa ca nu putem ajunge la o intelegere,

....

Daca va dati demisia, chiar daca sunteti in perioada de proba , atunci trebuie sa stiti :
1. Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.

2. Demisia poate fi cu sau fara preaviz.

3. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. mun. .
De la regula potrivit căreia salariatul care își dă demisia are obligația de a acorda angajatorului un termen de preaviz, Codul muncii prevede si excepții de la regula, în care salariatul își poate da demisia fără preaviz, si anume :
- in cazul în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.Această excepție de la regula acordării preavizului se regăsește în cuprinsul dispozițiilor art. 81 alin. (8) Codul muncii.

- in cazul in care angajatorul renunta total la termenul de preaviz - art.81 alin.7 C.mun.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In timpul perioadei de proba va puteti folosi de art.31 din Codul muncii, inaintand angajatorului, cu confirmare de primire (inclusiv prin fax) o simpla notificare prin care il instiintati ca incetati contractul in temeiul Art. 31. [perioada de proba] alineat 3 : (3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Nu este nevoie sa stati in preaviz, angajatorul vrea sa va intimideze, nu are decat sa va dea in judecata!
Ultima modificare: Luni, 1 Iulie 2019
friday_325, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
"Regula" preavizului are si exceptii, ca si cea de la art.31 alineat 3 Codul muncii. Nu trebuie, sub nici o forma, sa stea in preaviz. Aici nu e cazul sa se foloseasca de art. 81 alin. (8) Codul muncii.
Ultima modificare: Luni, 1 Iulie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Demisie avocatnetforumuser avocatnetforumuser Buna ziua, Ma puteti ajuta, va rog, cu o informatie legata de demisia cu acordul partilor, fara preaviz? Mai sunt valabile informatiile de la acest link ... (vezi toată discuția)
Cim încheiat conform art. 55, lit. b, în interiorul perioadei de probă - beneficiez de șomaj? alinabuzaianu alinabuzaianu Aș dori să notific angajatorul cu privire la dorința de a înceta CIM conform dispozițiilor art. 55, lit. b) din Codul Muncii, cu acordul părților, la o ... (vezi toată discuția)
Demisie cu acordul ambelor parti gabrielion gabrielion Obligatii si drepturi ambele parti.Daca se poate,doresc un raspuns detaliat.Va multumesc mult! (vezi toată discuția)