avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIM încheiat conform art. 55, lit. B, în interiorul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIM încheiat conform art. 55, lit. B, în interiorul perioadei de probă - beneficiez de șomaj?

Aș dori să notific angajatorul cu privire la dorința de a înceta CIM conform dispozițiilor art. 55, lit. b) din Codul Muncii, cu acordul părților, la o dată ce se află în interiorul perioadei de probă de 90 de zile calendaristice prevăzute în contract.

1. Dacă depun această notificare și angajatorul o aprobă, având în vedere cele menționate mai devreme, pot beneficia de indemnizația de șomaj?
și
2. Angajatorul îmi mai poate impune efectuarea perioadei de preaviz?

Mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: alinabuzaianu , utilizator 20:08, 6 Ianuarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atentie, notificarea de care vorbiti nu are nici o legatura cu art.55 lit.b) !!!

Codul muncii:
ART. 31
(3) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia.

Legea nr.76/2002 :

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

Doar acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.
Aveti grija : incetarea c.i.m. cu acordul partilor, prin demisie , concediere disciplinara etc nu dau posibilitatea fostului angajat sa beneficieze de indemnizatia de somaj.

Prin urmare, faceti o notificare catre angajator ca doriti incetarea CIM conform art.31 alin.(3) din Codul muncii la o data inclusa in perioada de proba stabilita initial.
Mulțumesc mult pentru răspunsul prompt.

Un lucru îmi este totuși neclar. Din moment ce sunt eu, în calitate de angajată, cea care are inițiativa notificării angajatorului privind încetarea CIM cf. art. 31, alin (3), și nu invers, mă mai încadrez, în această situație, în prevederile art. 5, lit. b) din Normele de aplicare a Lg. 76/2002 - care fac referire la încetarea raportului de muncă la inițiativa angajatorului(...) - astfel încât să pot beneficia de indemnizația de șomaj?

sau singurul meu ”câștig” din acest demers este încetarea CIM fără a mai fi ținută de preaviz?

Mulțumesc
Ultima modificare: Duminică, 30 Decembrie 2018
alinabuzaianu, utilizator
Nu va incadrati ... initiativa incetarii c.i.m. in baza art.31 alin.3 C.mun. trebuie sa apartina angajatorului ca sa puteti beneficia de somaj.
Am înțeles...
Mulțumesc frumos pentru răspunsuri.
Vă urez tuturor un an nou mai bun!
La mulți ani!
Buna ziua,

Revin cu o intrebare: am depus notificarea privind încetarea CIM cf. art. 31, alin (3). Angajatorul mi-a inregistrat-o si ma gandesc ca la data convenita pentru incetarea CIM, angajatorul va trebui sa emita si o decizie in acest sens, nu? Sau va trebui sa solicit, tot eu, emiterea deciziei? De asemenea, eliberarea unei adeverinte de vechime este obligatorie la incetarea CIM sau se face doar la solicitarea expresa a angajatului?

Multumesc

Alte discuții în legătură

Somaj dupa perioada de proba ruxandram ruxandram Buna ziua, Dupa finele perioadei de proba, daca angajatul sau angajatorul doreste sa sisteze colaborarea si angajatul este somer pana la un nou loc de munca, ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de somaj liveomars liveomars Mi-am dat demisia unde lucram,cu art 81 alin 8,m-am angajat cu perioada de proba 2 sapt.,dar noul angajator nu-mi mi prelungeste,adica nu are rost....,a fost ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba doruvalcea doruvalcea Daca la sfarsitul perioadei de proba nu sunt angajat definitiv, pot beneficia de somaj? Multumesc! (vezi toată discuția)