avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 368 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fără preaviz în perioada de probă: are ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fără preaviz în perioada de probă: are dreptul angajatorul să-mi impună preavizul, și în cât timp trebuie să-mi facă fișa de lichidare dacă nu mai merg la muncă?

Buna seara! Am o problema, lucrez la o firma de aproximativ o luna si am contract pe o perioada nedeterminata si sunt inca in perioada de proba, aceasta fiind de 90 de zile calendaristice, problema este ca vreau sa plec de la locul acesta de munca fiindca nu imi convine comportamentul angajatorului si am avut unele probleme personale datorita acestui loc de munca.

am lucrat intreaga luna si inca câteva zile in plus insa am gasit un alt loc de munca si as vrea sa imi fac angajarea acolo insa cand am fost sa imi dau demisia, angajatorul a inceput cu amenintari pentru ca nu doresc preavizul si nu vrea sa imi aprobe demisia, asa ca nu putem ajunge la o intelegere,

mentionez ca are un comportament foarte urat fata de toti angajatii sai, marea parte plecand inaintea mea, am absentat o zi fara a anunta iar ziua urmatoare am mers personal sa vorbesc cu acesta insa a continuat cu amenintari cum ca ne vedem in instanta pentru ca nu am respectat contractul

din cate stiu, am dreptul in timpul perioadei de proba sa demisionez fara a spune motivele angajatorului si invers insa acesta nu este de acord. As dori sa aflu daca pot demisiona fara perioada de preaviz? Si daca este posibil sa demisionez fara preaviz imi puteti arata un model?

Daca am ajunge in instanță cine ar avea castig de cauza?

In cat timp este obligat angajatorul sa faca lichidarea salariatului in cazul in care salariatul nu se mai prezinta la locul de munca?
Ultima modificare: Joi, 27 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:35, 2 Iulie 2019

Cornel Vasile a scris:

1. Fisa de lichidare nu este obligatorie, cu exceptia persoanelor care au fost angajate pe functia de gestionar.

2. La încetarea activităţii salariatului, angajatorii au obligaţia să îi elibereze acestuia o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, precum şi un extras din registru.

Insa acesta refuza cu orice pret sa imi elibereze acea adeverinta, cum trebuie sa procedez in cazul acesta? Ma pot angaja fara acea adeverinta sau este obligatorie pentru angajare?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legislatia nu prevede care sunt documentele obligatorii pentru angajare , acestea sunt stabilite de fiecare angajator .

1. Potrivit art.7 alin.6 din HG nr.905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, “la solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia un extras din registru, datat şi certificat pentru conformitate, sau o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, astfel cum rezultă din registru şi din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.

HG 905/2017
art.7
.....
(5) Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 300 lei la 1.000 lei încălcarea de către angajator a prevederilor art. 7 alin. (3) - (6).

(6) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor angajatorilor se fac de către inspectorii de muncă.

2. Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Cornel Vasile a scris:

Legislatia nu prevede care sunt documentele obligatorii pentru angajare , acestea sunt stabilite de fiecare angajator .

1. Potrivit art.7 alin.6 din HG nr.905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, “la solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia un extras din registru, datat şi certificat pentru conformitate, sau o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, astfel cum rezultă din registru şi din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.

HG 905/2017
art.7
.....
(5) Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 300 lei la 1.000 lei încălcarea de către angajator a prevederilor art. 7 alin. (3) - (6).

(6) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor angajatorilor se fac de către inspectorii de muncă.

2. Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Ceea ce inseamna ca trebuie sa mai scriu o notificare pentru a primi adeverinta respectiva pe langa cea facuta cu scopul de a anunta angajatorul cu privire la incetarea cim pe perioada de proba? Daca da, as vrea sa va rog sa imi dati un model cu notificarea pentru adeverinta
Intr-adevar, trebuie depusa o notificare pentru a primi adeverinta respectiva.

Domnule Director /Administrator

Subsemnatul (a)……….. identificat(a) cu CI seria ….. nr. …….. fost angajata al S.C. xxxxxx S.R.L., in functia de ............................ departamentul ...................,

Avand in vedere dispozitiile art. 34 alin. (5) din Legea 53/2003 – Codul muncii si ale art.7 alin.6 din HG 905/2007

Solicit, eliberarea unei adeverinte care sa ateste activitatea desfasurata de subsemnatul (a), durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

Data
Semnatura

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie avocatnetforumuser avocatnetforumuser Buna ziua, Ma puteti ajuta, va rog, cu o informatie legata de demisia cu acordul partilor, fara preaviz? Mai sunt valabile informatiile de la acest link ... (vezi toată discuția)
Cim încheiat conform art. 55, lit. b, în interiorul perioadei de probă - beneficiez de șomaj? alinabuzaianu alinabuzaianu Aș dori să notific angajatorul cu privire la dorința de a înceta CIM conform dispozițiilor art. 55, lit. b) din Codul Muncii, cu acordul părților, la o ... (vezi toată discuția)
Demisie cu acordul ambelor parti gabrielion gabrielion Obligatii si drepturi ambele parti.Daca se poate,doresc un raspuns detaliat.Va multumesc mult! (vezi toată discuția)