avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fără preaviz în perioada de probă: are ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fără preaviz în perioada de probă: are dreptul angajatorul să-mi impună preavizul, și în cât timp trebuie să-mi facă fișa de lichidare dacă nu mai merg la muncă?

Buna seara! Am o problema, lucrez la o firma de aproximativ o luna si am contract pe o perioada nedeterminata si sunt inca in perioada de proba, aceasta fiind de 90 de zile calendaristice, problema este ca vreau sa plec de la locul acesta de munca fiindca nu imi convine comportamentul angajatorului si am avut unele probleme personale datorita acestui loc de munca.

am lucrat intreaga luna si inca câteva zile in plus insa am gasit un alt loc de munca si as vrea sa imi fac angajarea acolo insa cand am fost sa imi dau demisia, angajatorul a inceput cu amenintari pentru ca nu doresc preavizul si nu vrea sa imi aprobe demisia, asa ca nu putem ajunge la o intelegere,

mentionez ca are un comportament foarte urat fata de toti angajatii sai, marea parte plecand inaintea mea, am absentat o zi fara a anunta iar ziua urmatoare am mers personal sa vorbesc cu acesta insa a continuat cu amenintari cum ca ne vedem in instanta pentru ca nu am respectat contractul

din cate stiu, am dreptul in timpul perioadei de proba sa demisionez fara a spune motivele angajatorului si invers insa acesta nu este de acord. As dori sa aflu daca pot demisiona fara perioada de preaviz? Si daca este posibil sa demisionez fara preaviz imi puteti arata un model?

Daca am ajunge in instanță cine ar avea castig de cauza?

In cat timp este obligat angajatorul sa faca lichidarea salariatului in cazul in care salariatul nu se mai prezinta la locul de munca?
Ultima modificare: Joi, 27 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:35, 2 Iulie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Preavizul, in general, se acorda in caz de concediere sau demisie ... prin urmare, nu trebuie confundata demisia cu incetarea c.i.m. in baza art.31 alin.3 C.mun.

Daca isi da demisie sunt aplicabile prevederile art.81 C.mun. si nu ale altui articol.

friday_325 a scris:

In timpul perioadei de proba va puteti folosi de art.31 din Codul muncii, inaintand angajatorului, cu confirmare de primire (inclusiv prin fax) o simpla notificare prin care il instiintati ca incetati contractul in temeiul Art. 31. [perioada de proba] alineat 3 : (3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Nu este nevoie sa stati in preaviz, angajatorul vrea sa va intimideze, nu are decat sa va dea in judecata!

Am primit notificare de la angajator in care ma ameninta cu prejudicii de peste 20.000 de roni si cu chemare in instanta, precizez ca i-am trimis notificare in scris imediat urmatoarea zi, avand in vedere prevederile art 31 alin 3, intrebarea mea este ce demersuri ar trebui sa fac mai departe si cum ma poate afecta in instanta avand in vedere cele prezentate mai sus?
acest răspuns util
Daca ati facut in scris cu nr de inregistrare sau confirmare de primire notificarea deciziei dvs de a pune capat CIM-ului cnf alineatului 3 al art.31 din CM nu mai aveti nimic de facut.

Ca deja mentionat este vorba de o tentativa de intimidare.
Nu au decat sa va dea in judecata, va vor permite sa castigati si sa faceti bani din daune .
Notati cu grija: timpul pierdut cu documentarea, avocatnet.ro inclus, timpul cheltuit cu deplasarile, etc... si cheltuielile directe si indirecte.
Daca in momentul prezentarii in instanta veti avea un alt CIM semnat cu cat cheltuielile vor fi mai mari cu atat daunele vor fi mai interesante.
Ultima modificare: Luni, 1 Iulie 2019
Demos, utilizator

Demos a scris:

Daca ati facut in scris cu nr de inregistrare sau confirmare de primire notificarea deciziei dvs de a pune capat CIM-ului cnf alineatului 3 al art.31 din CM nu mai aveti nimic de facut.

Ca deja mentionat este vorba de o tentativa de intimidare.
Nu au decat sa va dea in judecata, va vor permite sa castigati si sa faceti bani din daune .
Notati cu grija: timpul pierdut cu documentarea, avocatnet.ro inclus, timpul cheltuit cu deplasarile, etc... si cheltuielile directe si indirecte.
Daca in momentul prezentarii in instanta veti avea un alt CIM semnat cu cat cheltuielile vor fi mai mari cu atat daunele vor fi mai interesante.

In cazul in care doresc sa ma angajez recent in alta parte dar angajatorul nu imi elibereaza lichidarea cum pot face rost de aceasta si in cat timp de la emiterea notificarii?
acest răspuns util
1. Fisa de lichidare nu este obligatorie, cu exceptia persoanelor care au fost angajate pe functia de gestionar.

2. La încetarea activităţii salariatului, angajatorii au obligaţia să îi elibereze acestuia o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, precum şi un extras din registru.

Alte discuții în legătură

Demisie avocatnetforumuser avocatnetforumuser Buna ziua, Ma puteti ajuta, va rog, cu o informatie legata de demisia cu acordul partilor, fara preaviz? Mai sunt valabile informatiile de la acest link ... (vezi toată discuția)
Cim încheiat conform art. 55, lit. b, în interiorul perioadei de probă - beneficiez de șomaj? alinabuzaianu alinabuzaianu Aș dori să notific angajatorul cu privire la dorința de a înceta CIM conform dispozițiilor art. 55, lit. b) din Codul Muncii, cu acordul părților, la o ... (vezi toată discuția)
Demisie cu acordul ambelor parti gabrielion gabrielion Obligatii si drepturi ambele parti.Daca se poate,doresc un raspuns detaliat.Va multumesc mult! (vezi toată discuția)