avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu odihnă
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu odihnă


Bună ziua!
Soțul meu lucrează la Poșta Română ca și factor poștal rural. De ani întregi nu i s-a dat concediul de odihnă. Mai mult decât atât, a fost pontat ca fiind în concediu iar el a fost pus să lucreze în toate zilele aferente concediului. Acest lucru este verificabil pentru că pe toate documentele acelor zile există semnătura lui. Mă întreb, oarecum retoric, cum s-au făcut controalele financiare la această instituție? A fost în câmpul muncii în zilele de concediu fără a fi remunerat luând doar banii pt. concediu. (Salariile sunt f mici , la ora actuală soțul nu primește nici măcar minimul pe economie, plus că mai lucrează și gratis în zilele când ar trebui să fie în concediu ) Și asta s-a întâmplat și cu alți angajați. Când a întrebat de ce nu primește concediul i s-a spus că poșta nu are bani pentru a plăti un om în plus pt concedii și ... dacă nu-i convine să plece. Unde să plece o persoană care mai are câțiva ani până la pensie? Conștientă fiind că nu ar trebui să ne mai mire nimic din ce se întâmplă mă întreb și vă întreb ... ce e de făcut totuși pentru ca lucrurile să intre cât de cât în legalitate? Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:58, 31 August 2018
Incalcarea dreptului la concediu de odihna anual si neacordarea acestuia poate atrage si raspunderea patrimoniala a angajatorului in conditiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, potrivit caruia angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.

De asemenea, se poate sesiza Inspectia Muncii sau ITM-ul, intrucat aceste institutii au atributii de control in ceea ce priveste stabilirea si acordarea drepturilor salariale, precum si a celorlalte drepturi decurgand din munca prestata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna neaprobat de superior crisalexia crisalexia Buna ziua, Sunt insarcinata in 16 saptamani, am anuntat angajatorul in scris, dar superiorul meu refuza sa imi semneze concediul de odihna (3 zile). Mentionez ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna SelaruMarian SelaruMarian Soția maii are dreptul la concediul de odihna neefectuat în anul 2017 și integral anul 2018,având în vedere că din luna mai 2017 și pana în prezent a ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna bodhisattva bodhisattva Buna seara, mai am de efectuat cateva zile de concediu pe 2015, cum pot sa imi oblig angajatorul sa-mi acorde acest rest ? Daca nu imi acorda, pot sa ii cer ... (vezi toată discuția)