Buna seara !
Am fost acum 2 zile , la cererea avocatului, am fost sa cer o copie a dosarului penal. In timp ce se copia am observat ca pe coperta dosarului erau atasate niste cd-uri intr-un plic (interceptari telefonice cel mai probabil ) . Legal, am dreptul sa cer o copie a lor ?
Trebuie sa aveti acces la tot materialul de up, daca in continutul dosarului de urmarire penala se regasesc ca mijloace de proba si suportii electronici cu interceptarile telefonice, aveti dreptul sa solicitati sa le ascultati, eventual sa vi se faca copii.
Banuiesc ca sunteti parte in proces, nu ati precizat.
1. Referitor la :
"Legal, am dreptul sa cer o copie a lor ?" .
Teoretic, DA.
Practic, solicitati "avocatului" obtinerea copiilor acelor CD/DVD/dispozitive electronice de stocare a datelor.
Din pacate, un avocat are alta "trecere" in fata respectivului "lucrator/functionar" din cadrul MJ.
Foarte posibil ca pe fiecare CD/DVD sa nu fie mai mult decat inregistrarea unei singure "convorbiri" (telefonice sau ambientale).
Astfel s-ar putea explica si afirmatia dumneavoastra "imi pareau cam multe suporturi digitale doar pentru ce au trancris ei acolo ...." .
2. Foarte importante, pentru dumneavoastra, sunt urmatoarele aspecte :
2.1. Cine a dispus efectuarea acelor inregistrari si in ce temei legal ???
2.2. Inregistrarile propriu-zise sunt efectuate de catre institutii/persoane autorizate, abilitate in acest sens ???
2.3. Inregistrarile s-au efectuat cu respectarea legislatiei specifice in vigoare ???
2.4. Descarcarea inregistrarilor originale pe un oarecare suport electronic s-a efectuat de catre o persoana fizica/juridica/institutie, autorizata din punct de vedere juridic in acest sens ???
2.5. Atentie la "protocoalele" desecritizate.
Bazandu-ne pe jurisprudenta, s-au clasat zeci si zeci de dosare aflate pe rolul instantelor de judecata, urmare a actiunilor de "desecretizare".
3. Consultati-va, cu mult discernamant, avocatul.
Regret, sincer, faptul ca "Sunt fericitul posesor al dosarului, adica inculpatul.",
precum ati specificat.
Incalcare drept?
reflexleg
Buna Ziua,
Am avut formulata o cerere catre curtea de apel pentru a copia niste date in dosarul in care am rolul de inculpat, datele care vreau sa le scot ... (vezi toată discuția)
Proba in proces
andreiutza_l
Buna ziua, am o intrebare ...cumva in instanta este acceptata ca proba intr-un proces si o inregistrare audio? Trec printr-o situatie in care cineva vrea sa-mi ... (vezi toată discuția)