Buna ziua.Am intrat in preaviz deo saptamana si acum angajatorul a spus ca numai incurc ,chiar daca in cele 4 ore fac tot ce imi cere.Eu initial l-am rugat pe angajator sa lucrez 10 zile cate 8 ore dar mi-a spus ca nu este legal.Acum dupa ce mi-am facut un program ma poate _obliga_sa lucrez 8 ore/zi fara acordul meu.Mentionez ca inca nu am semnat nici preavizul (ce se poate intampla daca nu-l semnez?) pentru ca stiam ca vom fi supusi la sicane de catre angajator.Multumiri celor care vor sa ma ajute.
In cazul in care sunteti concediata aveti dreptul la cel putin un salariu compensator, la somaj daca indepliniti stagiul minim de cotizatie (12luni in ultimele 24)
aveti dreptul la 20 zile de preaviz in aceasta situatie, in care puteti lucra doar 4 ore/zi si pt care veti fi platita normal si pt celelalte 4ore fiind considerate ca veti merge pe la firme sa va cautati un loc de munca
Va multumesc.Nu renunt la drepturile mele legale,dar cand ar trebui sa imi acorde salarul compensator pentru ca nici nu stia angajatorul de el.Ma tem ca termin preavizul si dupa ce imi da actele de somaj cu cartea de munca nu mai pot face nimic pentru a recupera un drept al meu.Si asa mi-a spus ca abuzez cand fac referire la lege ,ca bonurile de masa nu le mai capat atata timp cat sunt in preaviz si legal nu am ce face.
legal salariul compensator il primiti odata cu ultimele drepturi salariale, acesta nu este impozabil atentie
in cazul in care angajatorul nu isi respecta toate obligatiile faceti sesizare la itm, oricand ca puteti primi banii pt salariu si dupa terminarea preavizului, compensatoriul, zilele de concediu de odihna neefectuat, etc
Din cate spuneti eu nu va pot spune decat urmatoarele:
1. Fiind in preaviz aveti dreptul la 4h/zi in rest este problema angajatorului.
2. La incehierea perioadei de preaviz, dupa primirea deciziei de concediere, aveti dreptul la toate drepturile salariale+bonuri de masa+minim un salariu compensatoriu.
Toate acestea le faceti cunoscute angajatorului in scris, iar daca nu se achita de ele, puteti apela la calea judecatoreasca.
Daca angajatorul nu cunoaste sau se face ca nu cunoaste legea, aratati-i din CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.