avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Membrii C.A. trebuie sa fie actionari sau nu?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Membrii C.A. trebuie sa fie actionari sau nu?

Intr-o societate pe actiuni, administratorii(consiliul de administratie) pot sa fie in totalitate neactionari sau e obligatoriu sa fie desemnati de catre AGA dintre actionari? V-as ruga sa motivati si in drept raspunsul Dvs! Multumesc!
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 12:00, 9 Noiembrie 2009
Anny2009 a scris:

Intr-o societate pe actiuni, administratorii(consiliul de administratie) pot sa fie in totalitate neactionari?

Da, intocmai ca si la SRL.

b]Anny2009 a scris:

Intr-o societate pe actiuni, administratorii(consiliul de administratie) [...] e obligatoriu sa fie desemnati de catre AGA dintre actionari?

Nu.

Cateva dispozitii legale in acest sens
Legea nr. 31/1990

Art. 137 ind. 1 din L 31/1990
[...]
(3) [...] In cazul in care administratorii au fost desemnati dintre salariatii societatii, contractul individual de munca este suspendat pe perioada mandatului.

Art. 153 ind. 13 din L 31/1990
[...]
(2) O persoana juridica poate fi numita administrator [...] al unei societati pe actiuni. Odata cu aceasta numire, persoana juridica este obligata sa isi desemneze un reprezentant permanent, persoana fizica. Acesta este supus acelorasi conditii si obligatii si are aceeasi raspundere civila si penala ca si un administrator [...], persoana fizica, ce actioneaza in nume propriu, fara ca prin aceasta persoana juridica pe care o reprezinta sa fie exonerata de raspundere sau sa i se micsoreze raspunderea solidara. Cand persoana juridica isi revoca reprezentantul, ea are obligatia sa numeasca in acelasi timp un inlocuitor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract individual de munca, sau contract de administrare? marian27 marian27 Buna ziua! In ce conditii se poate face angajarea unei persoane intr-o societate comerciala ca administrator avand functie de director? Cum ar fi mai ... (vezi toată discuția)
Raspundere ca asociat corduneanu marcel corduneanu marcel Acum 3 ani am infiintat o societate cu un amic,ambii fiind administatori.Dupa un an eu m-am retras din administratie ramanand doar asociat si amicul meu a ... (vezi toată discuția)
Salariu administrator cristinasergiu cristinasergiu Buna ziua,se poate va rog sa-mi spuneti si mie daca un administrator poate fi angajat si pe o functie de executie si daca poate ,el poate primi salariu? (vezi toată discuția)