avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... raspundere ca asociat
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

raspundere ca asociat

Acum 3 ani am infiintat o societate cu un amic,ambii fiind administatori.Dupa un an eu m-am retras din administratie ramanand doar asociat si amicul meu a ramas administator unic.Acum firma este in faliment cu datorii la furnizori care au deschis proces pentru recuperarea datoriilor.Va rog sa -mi spuneti ce efect pot avea asupra mea si a bunurilor mele personale daca sunt doar ascociat.
Cel mai recent răspuns: MARGARETA STANCIU , Avocat 19:35, 21 Martie 2010
Raspunderea administratorilor este diferita.
Administratorii raspund fata de societate pentru nerespectarea obligatiilor izvorate din contractul de mandate, fiind o raspundere civila contractuala.
Administratorii raspund si pentru nerespectarea obligatiilor prevazute in sarcina lor de legea societatilor comerciale.Raspunderea administratorilor, va fi dupa caz o raspundere civila delictuala sau o raspundere penala.
In cazul unui administrator persoana juridical, reprezentantul permanent,persoana fizica, are aceeasi raspundere civila si penala, ca si un administrator persoana fizica, ce actioneaza in nume propriu,neexonerandu-l pe acesta si nemicsorandu-I raspunderea solidara(art.153 alin 2 din legea nr.31/1990).
Administratorii raspund fata de societate pentru nerespectarea obligatiilor care le-au revenit in baza mandatului incredintat.Obligatiile sunt cuprinse in actul constitutiv, sau stabilite de adunarea asociatilor, precum si prevazute de lege.(art.144 indice 2 din Legea nr.31/1990).
Aceste obligatii privesc fie constituirea societatii, fie functionarea acesteia.
In cazul pluralitatii de administratori, indifferent de forma juridical a societatii, legea prevede raspunderea solidara a administratorilor pentru nerespectarea unor obligatii care privesc:realitatea varsamintelor effectuate de asociati,existenta reala a dividentelor platite, existenta registrelor cerute de lege si corecta lor tinere;exacta indeplinire a hotararilor adunarilor generale, stricta indeplinire a indatoririlor pe care legea si actul constitutive le impugn(art.73 din legea nr.31/1990).
In afara de raspunderea pentru fapte proprii, administratoruii raspund in anumite cazuri si pentru fapte prejudiciabile ale altor persoane.(art.144 alin 2 din legea societatilor comerciale).Practic administratorii au si o raspundere indirecta,raspunzand fata de societate pentru prejudiciile cauzate de directori sau personalul salariat, in cazul in care faptele prejudiciabile au putut fi savarsite datorita neindeplinirii de catre administratori a obligatiei de supraveghere.
Raspunderea indirecta a administratorilor este o raspundere conjuncta si subsidiara.
Raspunderea este conjuncta(divizibila) si nu solidara, deoarece solidaritatea nu se prezuma, ci trebuie sa rezulte din lege ori din conventia partilor.In consecinta, raspunderea apartine administratorului caruia ii revenea obligatia de supraveghere a persoanei care a cauzat prejudicial.
Raspunderea administratorilor are un character subsidiar, avand un rol de garantie si nu inlocuieste raspunderea persoanei care a savarsit fapta cauzatoare de prejudicii,ei raspunzand numai daca societatea nu a putut recupera prejudicial de la persoana vinovata.
Art.144 indice 2 alin 4 din Legea nr.31/1990 prevede un caz special de raspundere a administratorilor, in sensul ca acestia sunt solidar raspunzatori cu predecesorii lor imediati, daca, avand cunostinta de neregularitatile savarsite de acestia, nu le comunica cenzorilor sau, dupa caz auditorilor interni si auditorului financiar.Cele mentionate sunt prevazute de lege pentru societatile pe actiuni siau in comandita pe actiuni, ea putand fi aplicata si in cazul celorlalte forme juridice ale societatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Administrator sa brigite brigite Buna ziua! 1. Am citit ca conform Legea 441/2006 referitor la SA: \"În cazul în care administratorii au fost desemnaţi dintre salariaţii societăţii, ... (vezi toată discuția)
Cesiunea de parti sociale Emil P Emil P BUNA DIMINEATA! UN ASOCIAT AL UNUI S.R.L., IN URMA UNEI CESIUNI DE PARTI SOCIALE, RAMANE RASPUNZATOR PENTRU FAPTELE SI DATORIILE DINAINTEA TRANZACTIEI? ... (vezi toată discuția)
Plafon avansuri din trezorerie iubestedariarta iubestedariarta \"Art. 272 (1) Se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii, care: 1. ... (vezi toată discuția)