avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1218 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Taxe si impozite pfa
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Taxe si impozite pfa

Buna ziua,
imi infiintez un PFA si sunt cateva intrebari la care nu gasesc raspunsul:

1. Cum contorizez cheltuielile pe care le fac pe un PFA penru a le scade din venit (benzina, factura telefon etc) - trebuie doar sa pastrez bonurile fiscale?
2. Am nevoie de un cont bancar separat , special pt PFA unde sa incasez venitul?
3. Pot folosi un sistem de facturare online , sugestii?
4. impozitele si taxele trebuie sa le platesc anual? nu le pot plati si trimestrial macar?
5. Mi s-a spus ca trebuie platit 10% din profit si restul (approx 25%) pensie si sanatate daca profitul e mai mare de salariul minim brut (1900 RON luna), este relevant?

Multumesc mult!
Ultima modificare: Marți, 4 Septembrie 2018
AdinaDG, utilizator
Cel mai recent răspuns: AdinaDG , utilizator 21:58, 4 Septembrie 2018
1. Achizitiile pe pfa de materii prime, materiale, bunuri de natura mijloacelor fixe sau de inventar le faceti doar cu fatura si chitanta sau bonul fiscal ca documente de plata. La carburant doar cu bonul fiscal dar luat pe firma, nu pe persoana fizica cu codul fiscal primit de la finante.
2. Da.
3. Nu chiar nu e recomandat. Facturier cumparat pe care sa scrieti cu pixul sau un programinfomati de editare si listare facturi.
4. La pfa veti plati anual (adica oricand in timpul anului pana pe 15 martie a anului viitor sa pana pe 15 decembrie anl curent pentru a beneficia de o reducere de 5%) imoozitul pe venit aplicad 10% la venit brut-cheltuieli deductible (fara contributii sociale),
Daca valoarea care rezulta din diferenta de mai sus este peste valoarea a 12 salarii minime anuale adica in acest an plafonul este 22800 lei, veti plati si cass 10% si cas 25% ambele aplicate la valoarea plafonului anual.
Veti depune decalratia unica in maxim 30 de zile de la infiintarea pfa si apoi alta pana pe 15 martie anul urmator cu rezultatele anului precedent. Veti completa registrul jurnal de incasari si plati si registrul inventar.
Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa - ce trebuie sa stiu? SANTIER SANTIER Buna ziua! Va adresez o serie de intrebari legate de PFA, intrucat este prima data cand ma confrunt cu acest aspect. 1. Contributiile se platesc fie la ... (vezi toată discuția)
Plati la stat pentru pfa Mihaela Isabela Mihaela Isabela Ce costuri lunare sunt la stat pentru un pfa? (vezi toată discuția)
Plata contributii pfa cbumbu07 cbumbu07 Sotul meu este in acest moment angajat cu carte de munca. Incepand de anul viitor vrea sa desfasoare, in paralel, si o activitate independenta sub forma de ... (vezi toată discuția)