avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Plata contributii pfa
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Plata contributii pfa

Sotul meu este in acest moment angajat cu carte de munca. Incepand de anul viitor vrea sa desfasoare, in paralel, si o activitate independenta sub forma de PFA. In acest caz, ce taxe vor fi obligatorii de platit pentru PFA, tinand cont de faptul ca i se retin contributiile si din salar. Activitatea independenta nu are nici o legatura cu ceea ce face la locul de munca. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 17:04, 26 Decembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Faptul ca va avea in acelasi timp cu pfa-ul si acel contract de munca valabil la un alt angajator, nu il va scuti de contributiile sociale. Obligatia de a le plati tine doar de nivelul venitului net anual al pfa, adica venit brut incasat anual - cheltuieli deductibile anuale platite.
Daca nivelul venitului net anual este peste plafonul a 12 salari minime brute pe economie, care salariu in 2019 este 2080 lei, atunci va plati oblgatoriu cass 10% si cas 25% aplicate la valoarea plafonului anual.
Va mai plati obligatoriu impozit anual pe venitul din activitati independente 10% aplicat la venitul net anual.
Impozitul si contributiile le va declara la finante prin depunerea declaratiei unice.
La inceputul activitatii va depune o declaratie unica in maxim 30 de zile de la infintarea la registrul comertului cu venitul si cheltuielile deductibile estimate a le realiza in cursul anului 2019 si in functie de aceste valori rezulta nivelul venitului net anual estimat pentru care plateste la stat cea ce am scris la inceput pana la 15 decembrie 2019.
Apoi la incheierea anului depune iar o declaratie unica pana la 15 martie anul urmator cu ceea ce a realizat efectiv in anul incheiat si vede daca mai trebuie sa plateasca ceva sau are de recuperat. Se face o regularizare.
Va completa registrul jurnal de incasari si plati, registrul inventar si registrul de evidenta fiscala.
Sa aveti in vedere sa nu incepeti sa ahizitionati nimic cu factura si bon fiscal sau chitana pentru activitatea pfa pana nu ati inregisrati pfa-ul la registrul comertului si finante.
Sa verificati daca codul caen pentru care va autorizati nu impune folosirea casei de marcat.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Decembrie 2018
george-neagu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce taxe plătesc în 2019 pentru veniturile realizate din pfa free34ar free34ar Dacă sunt angajata și am și un PFA, ce taxe plătesc în 2019 către statul român pentru veniturile realizate din pfa? (vezi toată discuția)
Intrebare - pași înființare pfa cod caen 8552 Învățământ în domeniul cultural Magda77? Magda77? Bună ziua vreau sa stiu care sunt pași de înființarea un PFA cod caen 8552 . Ce anume am de plata la stat la un contract de 3000lei pe luna . (vezi toată discuția)
Contributi la un pfa pensionar omoro omoro Ce contributii trebuie sa platesc la stat daca o sa am un pfa si sunt pensionar si daca sunt mai mici decat in cazul unui srl in care as fi obligat sa fiu ... (vezi toată discuția)