avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Va rog ajutati-ma cu un sfat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Va rog ajutati-ma cu un sfat

Buna seara
Va expun o problema care nu stiu cum s-o depasesc, va rog sa ma ajutati cu un sfat. De multe ori am fost ajutata de dv asa ca acum va multumesc anticipat pentru suport.
Am cununat o familie saraca de la tara dar sotul a ales sa plece inainte sa nasca sotia. Cica la munca in Turcia de unde s-a intors fara pasaport si fara bani. Dar nu asta conteaza. In final sotul a dat divort iar copilul a fost incredintat mamei. Tribunalul a impus tatalui divortat plata unei pensii de 30 lei/luna! Eu am botezat micutul ingeras iar acum copilasul e in clasa a 10-a la un colegiu tehnologic in Bucuresti, unde este primul din clasa sa. A absolvit clasa a 9-a cu media generala 8.20 deci a luat mentiune. Eu(65 ani) l-am cerut mamei sale sa mi-l dea sa-l ajut sa faca liceul in Bucuresti sa stea la noi acasa, sa poata sa faca si facultatea daca va invata si sa-si gaseasca un loc de munca sa nu-i mai fie o povara mamei sale. Am uitat sa va spun, mama lui s-a casatorit cu un alt tanar caruia i-a nascut alti trei copii din pacate unul a murit imediat dupa ce s-a nascut. Deci finul meu mai are o sora in clasa 3-a si un frate in varsta de 2 ani si 6 luni. Mama lui nu lucreaza, doar tatal vitreg. Veniturile tatalui vitreg (m-au speriat) se gaseau sub 1000 lei/luna salariu net in 2017 (conform adeverintelor ce au sta in dosarul de bursa), bursa platita de liceul in care invata finul meu (ma rog, de primaria de sector). Acum finutul meu m-a instiintat ca tatal lui vitreg i-ar fi spus ca il va opri sa mai vina la cursuri in Bucuresti ca nu vrea sa-i dea adeverinta de venit pentru bursa si i-a interzis mamei biologice a copilului sa mearga la Tribunal pentru a cere recalcularea pensiei alimentare si plata retroactiva (decembrie 2017) datorata minorului de tatal biologic. Mentionez ca tatal biologic a platit in lunile septembrie, octombrie si noiembrie 2017 cate 300 de lei pentru ca nu platise de foarte mult timp. Dar dupa 30 noiembrie nu a vrut sa-i mai trimita copilului nici un banut. Fiul meu caruia-i poarta numele i-a luat telefon mobil, smartphone ca sa fie si finutul in rand cu colegii lui. Eu il ajut la limba franceza, limba engleza si la orice alta materie ma solicita pentru ajutor, o verisoara(profesoara de mate la un alt liceu din Bucuresti) il ajuta la matematica. Deci noi incercam sa facem un om independent care sa-si castige cinstit existenta! Si sa-si ajute familia mai tarziu cand va fi mare. Cel putin asa inteleg eu ca trebuie sa fie relatiile de familie.
Dincolo de orice intelegere se situeaza pozitia tatalui vitreg care pana acum mi s-a parut om de inteles, om care a acceptat sa creasca de mic un copil care nu era al lui.
Deci eu nu doresc bani de intretinere sau chirie pentru finul meu. Nu vreau sa ma scot in evidenta dar i-am cumparat (din pensie) haine, rechizite, si ce a mai avut nevoie la liceu, I-am platit si excursie, i-am platit abonamentele pe transport si metrou. In vacante a fost trimis gratuit in tabere de catre liceu. Eu doresc ca finutul sa-si depuna dosarul pentru bursa care o merita si sa ia pensie alimentara de la tatal lui conform legii. Copilul a muncit sporadic pe unde a putut in vacanta dar sigur nu a reusit sa stranga prea multi bani. Va rog sfatuiti-ma ce pot face in acest caz. Imi pare rau ca mama sa nu are un cuvant de spus si nici nu as dori ca sa se certe cu acest om mandru, da cu buzunarul gol care-i este sot!
Din pacate sotul meu si el pensionar(66 ani) are probleme de sanatate care anticipez ca ne vor costa (operatii cataracta ambii ochi) Noi nu ne facem probleme cu mancarea sau facturile la utilitati. Ne facem probleme ca deoarece copilul a crescut o sa aiba nevoie de ghete/cizme pentru iarna. Hainute de scoala i-am cumparat tricouri, blugi, adidasi da poate vrea si el sa mearga la un film, are invitatii de la colege, e baiat mare si fumusel foc. E cuminte si nu m-a suparat de loc pana acum...
Multumesc anticipat pentru orice sfat.
Cel mai recent răspuns: hacman , utilizator 14:38, 5 Septembrie 2018
In mod normal mama copilului trebuie sa ceara inclusiv retroactiv calculul pensiei de intretinere de la tatal biologic cu 3 ani in urma.Sa depuna totate dovezile spuse de dvs mai sus, cu bursa cu scoala ca invata bine si instanta sa decida in functie de veniturile tatalui pensia conform legii.
apoi cu suma optinuta, cu motivarea instantei sa mearga la executor, poate sa mearga si cu sentinta de acum si sa ceara executarea tatalui pe venituri si pe bunuri daca are.E ca o metoda de constrangere.Din pacate alte variante nu se pot face. mama la judecatoria de care aparatine ea si copilul sa faca cerere, ar fi fost bine sa aibe un avocat, probabil nu sta bine financiar si nici mare educatie nu cred ca are desi o cerere de recalculare pensie nu e mare lucru dar daca nu stii este.
tatal natural munceste in tara acum?
Buna ziua si multumesc pentru promptitudine. Tatal natural a avut o firma de taximetrie ca persoana fizica asociat cu a doua sotie de care a divortat si de ea (sotia a plecat in Italia si sia luat si cei doi copii rezultati din a doua casatorie plus acordul tatalui natural ca cei doi copilasi sa fie infiati de sotul itsalian a celei de-a doua foste sotii)Tatal natural est cu o femeie locuieste cu chirie cred nu lucreaza cu contract pe nicaieri dar face taximetrie "la negru". Din postarile pe facebook are un lant de aur de 500 grame cred (e putin mai mult tigan)se lauda ca munceste si cred ca are doua masini una a lui si una a femeii cred. A spus ca el nu are ban,i dar de unde are de plimbari la munte, pe Dunare, la Amara? Pune poze cu gratare cum taie porci, cu frigiderul plin cu bauturi si pe masa sticle de wisky. Eu nu-i socotesc veniturile dar el este obligat sa-si intretina copilul! iar copilul merita, e cuminte, invata si este politicos. Mama naturala nu are bani acum sa merga la notariat sa dea acea declaratie necesara in dosarul de bursa! Mie imi pare rau ca mamei i s-a interzis de actualul sot (care nu a infiat copilul) sa merga la tribunal. Plus mama si bunica sotului actual o descurajeaza sa nu merga la tribunal ca nu are ce cauta si asa mai departe. Asta e dupa ce ca nu au bani mai sunt si ...fraieri! Stiu ca pana la 18 ani copilul nu poate depune la tribunal cerere de recalculare. Imi pare rau ca doar pe mine ma doare de el (nasa lui de botez =mama spirituala cum se spune). Eu ma zbat de nici nu stiu ce sa fac. In sfarsit pana la urma ma voi descurca, Sa-mi tineti pumnii joi sa nu gaseasca vre-o problema la ochiul drept al sotului ca doar cand se inlocuieste cristalinul se pot vedea eventuale necazuri. Daca merge bine ca vedea !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Îmi cresc finul fără sprijin din partea părinților, pentru că niciunul dintre ei nu vrea să-l întrețină. unde se poate adresa pentru a-și obține drepturile? hacman hacman Buna ziua Eu va multumesc anticipat pentru atentia pe care o veti acorda intrebarii mele. Am luat un fin botezat de noi de la tara sa faca liceul la ... (vezi toată discuția)
Dreptul la alocatie copil peste 16 ani hacman hacman Buna ziua Va multumesc anticipat ca existati si ne sunteti de un real ajutor celor cu probleme. Am si eu o intrebare: un copil care este elev la liceu ... (vezi toată discuția)
Tatăl vitreg vrea sa ma dea afara din casa ... Mircea Florentin Mircea Florentin Bună ziua! Am 18 și locuiesc cu mama mea naturala și cu tatăl vitreg în apartamentul tatălui. Ei doi nu s-au casatorit și nu au acte. Tatăl meu a ... (vezi toată discuția)