avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA cumparare apartament
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA cumparare apartament

Buna, vreau sa cumpar un apartament ca si persoana fizica(mentionez ca am mai cumparat unul anul acesta de la persoana fizica la care nu sa perceput tva). Sunt nedumerit daca la al doilea trebuie sa platesc TVA, cat si de ce. Observ ca sunt mai multe criterii dupa care SE plateste ex: daca e cumparat de la persoana fizica sau firma, daca e cladire noua sau veche( si ce inseamna veche ca si an), daca ne incadram intro limita de 100 mii euro, daca e prima sau a doua locuinta samd. In cazul meu daca prima a costat 40 mii si a doua este 90 mii cum pot evita tva asta daca e posibil?
Mersi
Cel mai recent răspuns: Apartament2018 , utilizator 22:17, 9 Septembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
TVA-ul, daca se datoreaza, il colecteaza/datoreaza vanzatorul. Criteriile de care ati amintit se refera la vanzator. De la cine il cumparati?
Ultima modificare: Vineri, 7 Septembrie 2018
Ioan Petru Butariu, Contabil

Buna
Inca nu am hotarat daca iau de la persoana fizica sau juridica deoarece sunt Inca in cautare, dar observ ca de la constructor SE aplica tva, exclus daca a fost deja cumparat de persoana fizica si acum revandut de catre aceasta corect? De asemenea daca se trece pragul de 100 mii euro SE aplica tva indiferent de la cine il cumperi?
Daca cumpar doua anul asta de la persoane fizice sau unu si unu dar individual sub 100 de mii fiecare care depasesc 100 de mii in total platesc sau nu?
Daca cumpar de la persoana juridica cu 5% si apoi vreau sa mai iau unul de la persoana fizica la acesta voi plati tva?
Mersi

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vanzatorul datoreaza tva. Deci puteti cumpara 100 de apartamente de la persoane fizice, in acest caz depinde de situatia celui/celor care va vand, nu depinde de cumparator. In cazul cumpararii conteaza doar in cazul in care achizitionati de la vanzator de imobile pe care acesta le poate incadra cu 5%, daca nici d-voastra nu ati mai achizitionat vreodata cu 5%.
Buna, mersi mult de raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva tranzactie apartament adrianbunescu adrianbunescu Salutare, Am incheiat antecontract pentru un imobil in constructie (finalizare 2018), regim TVA 5%. Imi doresc achizitia unui imobil vechi de aceasta data ... (vezi toată discuția)
Am comandat o pereche de adidași de pe olx pentru care am plătit 1100 de lei, dar sunt fake. pot face plângere penală pentru înșelăciune? Dragos Ungureanu Dragos Ungureanu Acum 3 săptămâni am comandat o pereche de adidasii online de pe site ul olx in valoare de 1100 roni.Vanzatorul a garanta ca sunt autentici și ca mărimea ... (vezi toată discuția)
Persoane fizice platesc tva in urma vanzarii imobile ? trifi trifi Persoanele fizice care construiesc sau revand locuinte, desfasurand aceasta activitate in scopul obtinerii de venituri ,sunt obligati la plata TVA ? In ... (vezi toată discuția)