avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... evaziune fiscala?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

evaziune fiscala?

la un grup scolar s-a achizitionat 40 t combustibil CLU pentru centrala termica .Din aceasta cantitate 20 t s-au comercializat catre un SRL si catre care s-a emis o factura fiscala (fara tva) ,factura care nu a fost inregistrata in contabilitate,deci nu s-a constituit creanta catre acesta.Mai mult in contabilitate s-a inregistrat factura de la furnizoru de combustibil ne la valoarea totala care era inscrisa pe factura ci doar cu valoarea cantitatii de combustibil care a ramas in scoala.S-a achitat ,in baza facturii furnizorului,cantitatea ramasa in scoala dar cealalta cantitate facturata de scoala catre SRL nu s-a achitat.Furnizorul a dat scoala in judecata si a castigat procesul si avem hotatrare jud.definitiva ,s-a ajuns si la executor.
intrebarea mea este:cine se face vinovat de aceasta situatie?Contabilul sef spune ca actionat asa pentru ca asa i-a cerut directorul scolii!
Nu ar trebui sanctionat contabilul scolii pentru aceasta situatie?
Cine trebuie sa ia aceste masuri?
va rog din suflet sa ma ajutati.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:53, 9 Noiembrie 2009
Nu ati specificat daca este vorba de o institutie publica sau una privata...

Art.10 alin 4) din Legea contabilitatii: "Răspunderea pentru aplicarea necorespunzătoare a reglementărilor contabile revine directorului economic, contabilului-şef sau altei persoane împuternicite să îndeplinească această funcţie, împreună cu personalul din subordine. În cazul în care contabilitatea este condusă pe bază de contract de prestări de servicii, încheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, răspunderea pentru conducerea contabilităţii revine acestora, potrivit legii şi prevederilor contractuale."

Spune-ti ca s-au comercializat catre un SRL 20t combustibil... asta presupune ca s-a livrat o marfa si ar fi trebuit achitata. Cine si cum a incasat acei bani? Nu ar fi fost corect ca (macar o parte din ei) sa achite datoria catre furnizor?

Parerea mea este ca, decat sa se caute vinovati (in mod SIGUR contabilul nu putea actiona fara stirea directorului!) cel mai corect ar fi sa se plateasca furnizorului datoriile iar "rufele" sa se "spaele in familie"... daca de la judecata s-a scapat fara acuzatii de evaziune fiscala, gestiune frauduloasa, delapidare si alte "nenorociri" de genul asta ar fi bine sa se inchida totul aici...
Si parerea mea este in acelasi sens.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deductibilitate carburant scoala de soferi alexeradu alexeradu O scoala de soferi are contracte incheiate cu instructori autorizati pentru instruirea practica a elevilor, prin care se obliga sa asigure ... (vezi toată discuția)
Viramente bancare Gabriela-M Gabriela-M Lucrez la o scoala ce are contabilitate proprie (de cateva luni).Am incercat sa alimentez un card (cardul este pentru scoala, facut in ideea de a cumpara ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de contabil angajat sau nu? ViewTechnologies ViewTechnologies Buna ziua, Am deschis de curand un SRL care isi desfasoara activitatea doar online.Cu scuzele de rigoare daca nu am incadrat bine subiectul, desi am tot ... (vezi toată discuția)