Sunt curios daca cineva distribuie in spatiul public capturiile de ecran a mesajelor purtate din mesageria privata a doua persoane pe Facebook reprezinta o infractiune si in ce masura poate fi tras la raspundere juridic persoana care le distribuie!
Publicarea unei discuții private de pe facebook messenger/whatsapp/e-mail este susceptibilă de a aduce atingere dreptului la viața privată, o valoare socială proteguită deopotrivă de Convenția Europeana a Drepturilor Omului, în art. 8, dar și de legislația națională , prin art 71 al Noului Cod Civil.
Pentru o clarificare de ordin conceptual, având în vedere lacuna legislativă pe plan mioritic în ceea ce privește noțiunea de corespondență, a revenit doctrinei această sarcină, sens în care au fost împrumutate definiții din alte țări, un rol edificator având-o cea din dreptul francez care prin Legea nr 86-1067/1986, o definește drept "un mesaj destinat exclusiv uneia sau mai multor persoane, fizice sau juridice, determinate si individualizate"
Din interpretarea teleologică a acestui text de lege rezultă, fără putință de tăgadă că discuțiile purtate pe messenger/whatsapp/e-mail se încadrează în această sferă.
Totuși, consider că imixtiunea în viața privată în această variantă nu se ancorează în sfera ilicitului penal, dând doar dreptul de a solicita instanței civile competente general, material și teritorial să dispună încetarea acțiunii păgubitoare, născându-se și dreptul la despăgubiri, potrivit legii civile.
adriandimitriu
Utilizator 2din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Cineva-ul nu poate fi decât unul din participanții la discuție. Faptul că a publicat o discuție nu e infracțiune, cu excepția siguranței naționale, bunelor moravuri, etc.
da, sigur ca nu e infractiune, de principiu (acum, desigur, depinde si ce se divulga, dar fiind conversatii pe facebook messenger putem presupune in mod rezonabil ca nu se poarta discutii despre sistemul antiracheta); daca insa divulgarea afecteaza cealalta persoana, aceasta este in drept sa se apere - de ex sa va actioneze in judecata pentru vreun prejudiciu pe care i l-ati adus, insa acest prejudiciu trebuie sa fie dovedit, adica nu doar pe simple afirmatii se va considera ca a suferit vreun prejudiciu (material sau moral)
Domnul Adrian de unde ați tras concluzia că numai unul dintre cei doi participanți la discuție poate să distribuie captura in spatiu public? De ce nu poate fi o altă persoană o conștiința / prieten /ruda/ coleg cu unul dintre participanții la discuție ? Pe strada doi oameni poarta o discuție ? Un trecător înregistrează conversația , o modifica si o distribuie pe un site de socializare. Sau dacă unul dintre participanti se logheaza de la un calculator dintr-o bibliotecă publică? Chiar pe acest site întâlniți tot felul de utilizatori sau situații. Gen zebedeu vs lauraGt90. Mark Twain spunea : Dumnezeu a creat mai întâi idioții. Si apoi școlile.
Domnule, dacă vorbim despre idioți, ei intră într-o categorie bine definită: incapabilii. E singura categorie a căror membri sunt apărați de lege împotriva lor.
Cât despre cei responsabili, le reamintesc faptul că oriunde pe internet te loghezi cu user și parolă. Dacă nu te deloghezi înseamnă că-ți lași cu bună știință datele la îndemâna publicului. Și atunci nu există confidențialitate